VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Șevcenko: Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate

Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate de Federația Rusă și este în continuă avansare. O spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.

Potrivit diplomatului, la 32 de ani de la proclamarea Independenței, Ucraina este puternică din punct de vedere militar, iar toată societatea ucraineană este convinsă că țara va câștiga războiul cu Rusia și-și va elibera toate teritoriile temporar ocupate.

Ambasadorul Marko Șevcenko spune că după 32 de ani de când Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică, țara este complet independentă de Federația Rusă și determinată să-și apere integritatea teritorială. Potrivit diplomatului, ajutorul partenerilor externi ai Ucrainei a venit abia atunci când întreaga comunitate internațională s-a convins că poporul ucrainean luptă cu abnegație împotriva agresiunii militare ruse.

„Acum suntem la cel mai înalt nivel al independenței noastre și la cel mai înalt nivel al puterii militare. Sigur că independența noastră a fost mai mare pe unele domenii înainte de război, din punct de vedere economic, de exemplu. Acum suntem mai puțin independenți din punct de vedere financiar, pentru că o mare parte a bugetului nostru de stat acum este acoperită cu ajutorul partenerilor noștri externi, potrivit IPN.

Dar azi suntem absolut independenți de Federația Rusă. Atunci când partenerii văd că ești sincer în alegerea făcută, vine și ajutorul. Pe cât de mare este efortul propriu, pe atât de mare este și ajutorul venit din exterior. Înainte de război toți aliații noștri credeau că Ucraina va rezista între 24 și 72 de ore, abia când am demonstrat că toată societatea este mobilizată și depune eforturi, atunci a venit și ajutorul extern”, a spus ambasadorul Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Diplomatul mai spune că armata ucraineană reușește să elibereze teritoriile temporar ocupate de Rusia, iar întreaga societate este convinsă că victoria va fi de partea Ucrainei în acest război.

„Ucraina și-a eliberat aproape jumătate din teritoriul ocupat de către Federația Rusă și suntem în avansare. Militarii noștri înaintează și la Sud, și la Est. Deci, suntem în stare nu doar să rezistăm, dar și să găsim soluții pentru a ne elibera teritoriile temporar ocupate. Toată societatea este sigură că vom reuși, mai devreme sau mai târziu. Dacă la început în Rusia se vorbea că Kievul va cădea în trei zile, acum vedem că reprezentanții Rusiei, deputați, politologi sau cei care au acces în cancelariile occidentale, vin cu argumente de genul că Rusia nu poate pierde un război pentru că este o țară nucleară. Armata rusă deja a demonstrat că este slabă, iar singurul lor avantaj este numărul personalului și atât”, a mai spus diplomatul ucrainean.

La 24 august poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare națională – Ziua Independenței. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declarația de Independență, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.