VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Primul autobuz electric, produs în R. Moldova

În Republica Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică, care parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu. Autobuzul electric a fost asamblat de către inginerii companiei „Informbusiness”, specializată în producerea utilajelor electronice pentru transport, care sunt exportate în peste 170 de orașe din lume.

La evenimentul de prezentare, desfășurat în comuna Măgdăcești, prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit persoanelor antrenate în realizarea proiectului, menționând dedicația și implicarea lor în dezvoltarea unui sector cheie pentru economia țării.

Potrivit premierului, proiectul este unul semnificativ pe mai multe dimensiuni – dezvoltarea economică, dinamizarea sectorului electronicelor și dimensiunea de electrificare, asamblarea unui autobuz electric fiind o acțiune concretă în contextul tranziției la energia verde.

„Proiectul implementat este un început pentru creșterea acestei industrii. Încurajez pe toată lumea să persevereze și să producă inovații în țara noastră”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a accentuat că circa 35% din toată energia din țara noastră este consumată de transport, iar cea mai simplă cale de a decarboniza transportul este electrificarea acestuia.

„Devenim o țară care nu doar consumă, ci și generează tehnologii performante. Totodată, oferim tinerilor noștri o perspectivă de integrare în domenii moderne, inexistente anterior în țara noastră”, a spus ministrul Victor Parlicov.

Fondatorul și conducătorul întreprinderii „Informbusiness”, Vitalie Eșanu, a vorbit despre realizările companiei și intenția de a dezvolta în continuare afacerea. În anul curent, întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.