VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mark Rutte, desemnat de statele NATO noul secretar general al Alianței

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit, la 26 iunie 2024, pe prim-ministrul interimar olandez, Mark Rutte, în postul de secretar general al Alianţei, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, conform agențiilor internaționale de presă, transmite Agerpres.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, îşi va prelua funcţia la data de 1 octombrie 2024, înlocuindu-l pe norvegianul Jens Stoltenberg, aflat în acest post de 10 ani.

Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, conform Reuters.

Mark Rutte s-a născut la 14 februarie 1967, la Haga. A absolvit istoria Olandei la Universitatea din Leiden. A fost manager la departamentul de Resurse Umane în cadrul companiei Unilever (1992-1997).

A fost secretar de stat pe Probleme Sociale şi Forţă de Muncă în primul şi al doilea Guvern Balkenende (iulie 2002-iunie 2004). A fost secretar de stat pentru Educaţie, Cultură şi Ştiinţe, în cel de-al doilea guvern Balkenende (iunie 2004 – iunie 2006).

A fost membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie – VVD: ianuarie-mai 2003; 2006-2010; septembrie-noiembrie 2012; martie-octombrie 2017; 2021-2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.