Lipsa ploilor și canicula afectează râurile din Europa, ale căror apă scade pe zi ce trece. Părți din albia lor, ieșite la suprafață din cauza secetei, sunt imagini obișnuite în această vară. Din acest motiv unele dintre ele au acum zone impracticabile, relatează CNN.
Marile râuri ale Europei afectate de secetă se văd și din spațiu, în imaginile surprinse de unul din sateliții Sentinel al programului Copernicus al Uniunii Europene.
În Germania navele trec cu greu pe râul Rin. La vest de orașul german Frankfurt, apa râului a scăzut până la 32 de centimetri. Specialiștii companiilor de transport maritim consideră, că dacă nivel apei este mai mic de 75 cm însemnă că orice navă ar trebui să-și reducă încărcătura cu aproximativ 30%. Prin urmare, transportul devine mai scump, iar tarifele consumatorilor se măresc.
Nordul Italiei e afectat de cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii, după o iarnă fără zăpadă și un sezon cald și fără ploi. Agricultura Italiei are de suferit din cauza scăderii apei în râul Po, iar 30% din alimentele Italiei sunt produse în zone aflate de-a lungul râului. Nivelul râului Po a scăzut atât de mult, încât o bombă neexplodată din al doilea război mondial a ieșit recent la suprafață.
În Franța, râul Loara susține o vale de podgorii, care produc unele dintre cele mai cunoscute vinuri din lume. Cu o lungime de peste 960 de kilometri, este considerat ultimul râu sălbatic al Franței, susținând ecosisteme biodiverse de-a lungul văii sale, în mare parte protejată de UNESCO. Autoritățile franceze eliberează apă din baraje în râu, în special pentru răcirea celor patru reactoare nucleare, care se află de-a lungul acestuia.
În România, Serbia și Bulgaria, muncitorii curăță Dunărea pentru ca navele să poată naviga.