VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Marea Britanie liberalizează temporar taxele vamale aplicate la importul produselor agricole din R. Moldova

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord liberalizează temporar, în mod unilateral, toate taxele vamale aplicate la importul produselor agricole originare din Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat la 25 mai de către secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher.

Modificările la acord prevăd eliminarea unilaterală și temporară (pentru o perioadă inițială de 12 luni) a contingentelor tarifare la importul produsele agricole originare din Republica Moldova, pe piața britanică (actualmente cotele sunt stabilite la următoarele produse agricole: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri), dar și eliminarea temporară a prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în acord.

„Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune” se arată în comunicatul emis de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Sunt onorat să semnez, în numele Republicii Moldova, amendamentele care sunt cu adevărat menite să îmbunătățească și să confirme interesul comun pentru o mai bună cooperare economică între țările noastre. Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord reprezintă pilonul principal în consolidarea relațiilor economice dintre țările noastre, prin care oferim noi oportunități de afaceri și investiții„ a menționat secretarul de stat, Vadim Gumene.

La moment, cadrul juridic bilateral între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cuprinde circa 15 acorduri de ordin economic, iar pe parcursul anului 2022, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 0.98% din valoarea comerțului total.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.