Referendumul republican va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, întrucât trebuie să avem o rată de participare cât mai înaltă la vot. O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia Republica Moldova trebuie să-și determine acum vectorul de politică externă, iar decizia va fi una care va influența soarta țării pentru mulți ani înainte. Șefa statului a menționat că-și dorește un nou mandat de președinte pentru a contribui la agenda europeană a Republicii Moldova, notează IPN.
Președinta Maia Sandu spune că în pofida tuturor riscurilor, este momentul oportun pentru organizarea referendumului privind integrarea europeană, întrucât Republica Moldova trebuie să-și asume definitiv vectorul extern de dezvoltare.
„Nu putem să mai așteptăm 30 de ani. Uniunea Europeană nu este doar despre viitor, ci este și despre prezent. Părinții noștri au obosit așteptând ca viața lor să se îmbunătățească. Cred că putem face acest efort. De asta am pornit discuțiile cu reprezentanții societății civile, partidelor politice, oameni din diverse domenii. În momentul în care Curtea Constituțională va spune „da”, dacă așa va spune, Parlamentul va porni acest proces, cred că trebuie să avem curaj să mergem înainte, în pofida riscurilor care sunt, ele trebuie analizate și combătute”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
Șefa statului spune că anul 2030 este un termen realist până când pot fi implementate toate reformele necesare aderării la Uniunea Europeană. Maia Sandu a explicat că și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte pentru a putea contribui la eurointegrarea țării.
„Noi trebuie să fim gata până în 2030. Noi avem această oportunitate, pentru că în ultimii doi ani am reușit să facem pași mari pe calea integrării europene. Acești pași pe care i-am făcut repede, în doi ani, îmi dă încredere că și următorii pași pot fi făcuți repede. Dar depinde de noi să demonstrăm că cetățenii vor să meargă pe această cale. Cred, am certitudinea, că cetățenii Republicii Moldova vor să trăiască în pace, să fie parte a unei familii care să ne protejeze în aceste vremuri complicate. Eu vreau să contribui la această agendă de integrare europeană pentru că o consider extrem de importantă pentru țara noastră”, a mai spus președinta Republicii Moldova.
Organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale ar asigura o economie a resurselor financiare și ar contribui la creșterea ratei de participare la scrutin, spune Maia Sandu.
„Decizia de la referendum va defini soarta țării pentru mulți ani înainte. Eu îmi doresc să vedem cât mai mulți oameni participând la acest referendum, participând la această decizie. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Din experiență știm că la alegerile prezidențiale avem cea mai mare rată de participare în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Desigur, poate fi menționat și argumentul că se economisesc resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”, a precizat Maia Sandu.
În cadrul referendumului republican cetățenii ar urma să fie întrebați dacă-și doresc sau nu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ulterior, vectorul de integrare europeană ar urma să se regăsească în Constituție.