VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Maia Sandu pleacă joi la București. Vizita are loc pe fondul informațiilor că Federația Rusă pregătește un plan pentru destabilizarea țării

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua, joi 23 februarie, o vizită oficială la București și se va întâlni cu președintele român Klaus Iohannis. Potrivit CaleaEuropeană.ro, Maia Sandu va fi primită la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și va avea discuții și cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

E important de menționat faptul că vizita sa în România are loc la o zi după ce Klaus Iohannis participă la summitul extraordinar B9 de la Varșovia, unde invitatul special este președintele american Joe Biden, iar una dintre temele de discuție este susținerea Republicii Moldova.

Semnalele de la Chișinău au fost primite cu îngrijorare și cu reafirmarea sprijinului pentru Republica Moldova din partea SUA, NATO, Uniunii Europene și României.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că România condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării, apreciind drept “extrem de îngrijorătoare” semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.

În același timp, miniștrii de externe din UE au avut luni un dialog consistent cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Nicu Popescu privind situația din Republica Moldova. Șefului diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova, plecând de la nevoile anunțate de Chișinău, precum și sprijinirea creării unui centru StratCom în vederea combaterii dezinformării. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a menționat necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

În acest context, ministrul Aurescu a înaintat spre reflecție și analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept, propunere susținută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu și de alți miniștri europeni

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.