VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, o nouă întrevedere cu liderul american, Joe Biden

Președinta Maia Sandu a avut o nouă întâlnire cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

”Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de pe o rețea socială, acolo unde a și fost publicată poza de la întâlnirea cu Joe Biden și soția acestuia, Jill Biden.

În cadrul reuniunii de la New York, Maia Sandu a avut și un discurs de la tribuna ONU. Șefa statului a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina, care rezistă invaziei rusești, și Republica Moldova, care este în prima linie în luptă pentru democrație.

„Fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a declarat Maia Sandu.

În cadrul Adunării Generale a ONU, șefa statului a avut discuții și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID). De asemenea, președinta s-a întâlnit și cu secretarul general al organizației, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Moldovei, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar. Șefa statului a avut discuții și cu omologii ei din mai multe țări europene, precum Bulgaria, Cipru, Elveția, Estonia, Letonia, Ungaria și Slovacia.

Totodată, în contextul reuniunii de la New York, Maia Sandu a participat la conferința „Democracy delivers”, organizată de USAID și de Fundațiile Ford și Rockefeller, unde a vorbit despre reformele pe care le facem pentru a ne întări democrația și a ne pregăti de aderare la UE. De asemenea, Sandu s-a întâlnit și cu președintele Fundațiilor pentru Societate Deschisă, Alexander Soros, fiul cunoscutului miliardar George Soros. Conducătorul unuia dintre cele mai mari imperii de afaceri din lume a scris pe pagina sa de pe Facebook că ”mereu sunt onorat să mă întâlnesc cu unul dintre cei mai curajoși lideri ai lumii”. Președinta a îndemnat toate aceste fundații să fie alături de Republica Moldova în acest parcurs ambițios de transformare.

Președinta a avut o întâlnire și cu Karan Bhatia, vicepreședintele pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice al companiei Google, care a anunțat va sprijini Moldova în efortul de a consolida securitatea cibernetică și promova alfabetizarea digitală, inițiativă pentru care compania oferă un milion de dolari. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.