VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: O justiție corectă și independentă este o precondiție pentru o economie dezvoltată

Fără o justiție funcțională și corectă, nu putem avea o economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat, iar reformarea sistemului justiției este o condiție pentru consolidarea Republicii Moldova și pentru parcursul european al țării. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, aflată în vizită la Chișinău.

Șefa statului a precizat că Republica Moldova va avansa în procesul de reformare a justiției, în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele grupuri din sistem. Maia Sandu a precizat că astăzi Parlamentul a numit în funcție trei membri non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul persoanelor care au susținut evaluarea de integritate.

„De astăzi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum. Pe agenda de azi a legislativului este, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție și crearea comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă, a acelor din instanțe și a procurorilor. În continuare, Guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele de mare corupție și cazurile de corupție în justiție, iar Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce în sistem noi judecătoriˮ, a declarat Maia Sandu, citată de IPN.

În discursul său, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat toate intențiile de a destabiliza instituțiile democratice, precum și securitatea democratică în Republica Moldova. De asemenea, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru determinarea de a continua eforturile de reforme în conformitate cu standardele Consiliului Europei. „Experții noștri sunt și vor continua să vă stea la dispoziție în contextul planului nostru comun de acțiuni pentru a ghida”, a precizat oficialul.

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru perioada 2021 – 2024 a fost lansat la Strasbourg în 2021. În baza documentului, Consiliul Europei va oferi în continuare asistență în domeniile prioritare: reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.