VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, la Summitul Consiliului Europei: „Cea mai sigură cale de a ne consolida democrația este aderarea la UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul Consiliului Europei, în care a menționat că unica cale de dezvoltare a țării noastre este cea a integrării Europene.

„Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea, Republica Moldova.

În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt.

Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația.

În Indexul Libertăţii Presei, publicat de ,,Reporters Without Borders”, Moldova a urcat 61 de poziţii în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de ţări. Pe Indexul statului de drept al ,,World Justice Project” am avansat cu 14 poziții din 2020”, a declarat șefa statului.

Președinta a declarat că în ceea ce privește percepția corupției, măsurată de ,,Transparency International”, ne-am îmbunătățit clasarea cu 24 de poziții în ultimii doi ani. În ceea ce privește egalitatea de gen, astăzi suntem pe locul 16 iar, în ceea ce privește indicii de democrație în general, ne-am ameliorat poziția inclusiv anul trecut. Pe ,,Moneyval”, al Consiliului Europei, am fost promovați la „în mare parte conformi” față de fostul statut,„conformi parțial”.

„Aș dori să mulțumesc Consiliului Europei, un partener de lungă durată, care lucrează împreună cu noi la consolidarea democrației Republicii Moldova.

Mesajul meu de astăzi pentru dumneavoastră este că acolo unde există voință politică, se întâmplă schimbarea. Democrațiile se maturizează. Societățile devin mai rezistente.

Dar în fața provocărilor actuale, pentru ca democrația să supraviețuiască și să înflorească în țara mea, acest lucru nu este suficient. Nu este suficient pentru ca schimbarea să aibă loc în mod durabil. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zguduit întregul continent european.

Deși nimic nu se compară cu distrugerile suferite de Ucraina, și noi simțim undele de șoc ale războiului care se petrece chiar lângă granița noastră. Suntem victimele metodelor hibride susținute de către Rusia, concepute pentru a ne destabiliza democrația”, a mai declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat despre agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei care a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert.

„Cetățenii și antreprenorii noștri continuă să se lupte cu repercusiunile economice ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale. Pentru ca democrația să aibă o șansă, economia noastră trebuie să se dezvolte. Dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă. Am ținut piept împotriva eforturilor de destabilizare ale Rusiei și vom continua să facem acest lucru.

Democrația noastră este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care ne confruntăm în prezent. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.

În Moldova există o oportunitate politică pentru lumea democratică. Există șansa de a demonstra că democrația poate avea rezultate în ciuda provocărilor fără precedent. Campionii reformelor au nevoie de sprijin ferm pentru a menține fereastra de oportunitate larg deschisă.

Este timpul să spunem tare și clar că nimeni nu este mai presus de lege. Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Continuăm să ajutăm Ucraina, să ajutăm în continuare Moldova, pentru ca împreună să continuăm să ne apărăm democrațiile și valorile europene pe care le-am ales ca prezent și viitor”, a conchis președinta.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.