VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, la forumul Mass-Media 2023: Educația pentru media trebuie să devină un obiectiv la nivel de țară

Dezinformarea nu dispare, doar se transformă sau își schimbă canalele de răspândire. Și aceasta în pofida remediilor care credeau că au fost găsite. Această realitate fost de valabilă și în 2022, dar și pe parcursul anului curent, în acest sens fiind semnalate mai multe urgențe pentru a îmbunătăți climatul de activitate al mass media. Astfel, a rămas o provocare combaterea eficientă a dezinformării care subminează democrația, dar și încrederea în media independentă. Deși s-au făcut destui pași, procesul este încă în derulare. Inclusiv deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la suspendarea licențelor unor posturi TV necesitau o mai mare transparență și o mai bună argumentare. Declarațiile în acest sens au fost făcute la cea de-a opta ediție a Forumului Mass-Media 2023, organizat de Consiliul de Presă.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a declarat că Forumul a devenit o platformă pe care se discută situația curentă a presei, dar și sunt oferite pentru jurnaliști oportunități de profesionalizare și dezvoltare. „Am traversat încă un an cu război la frontieră, un an cu alegeri, un an cu scumpiri, care au influențat inclusiv media, și un an în care ne-am putut convinge pe bune că dezinformarea nu dispare, ci doar se transformă sau își schimbă canalele de răspândire. Și aceasta în pofida remediilor pe care credem că le-am găsit”, a notat Viorica Zaharia. Potrivit ei, sectorul media își pune speranțe în special în crearea Sistemului național de susținere a mass-mediei prevăzut pentru următorii doi ani și de care ar urma să se ocupe Ministerul Culturii, comisia parlamentară de profil și organizațiile profesioniștilor media.

O amenințare de ultimă oră semnalată acum câteva zile, spune Viorica Zaharia, este faptul că din 1 ianuarie întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” majorează de peste 3,5 ori tarifele de distribuție a presei tipărite. „Aceasta înseamnă, de fapt, o sentință pentru ziarele și așa puține care există în Republica Moldova. Majorarea ar duce implicit la creșterea prețului de abonare și a prețului la ghișeu. Putem presupune că oamenii pur și simplu nu-și vor mai putea permite să aboneze sau să procure ziare. Deci ne așteptăm să se ajungă de urgență la o decizie pentru a atenua această lovitură. Altfel presa tipărită va muri”, a mai spus președinta Consiliului de Presă.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat este de apreciat efortul organizațiilor media, care au lansat primul proiect de educație mediatică, și care de 7 ani contribuie ca disciplina opțională „Educație pentru media” să fie predată în școlile din țară.

„Educația pentru media trebuie să devină un obiectiv la nivel de țară. Cursurile de alfabetizare media trebuie să ajungă la firul ierbii – în fiecare sat, oraș, grădiniță, școală, bibliotecă, cămin cultural – ca fiecare cetățean, indiferente de vârstă, să fie capabil să deosebească informațiile veridice de falsuri, să nu se lase manipulați”, a spus șefa statului, citată de IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că acest Forum servește drept o platformă pentru dialog, schimb de idei și o confirmare a rolului vital pe care îl are jurnalismul în societate.

„Jurnaliștii sunt gardienii democrației, paznici ai adevărului și voce poporului. Dumneavoastră, dragi jurnaliști, sunteți puntea de legătură între cetățeni și adevăr. Munca pe care o faceți este vitală pentru sănătatea democrațiilor noastre. Dedicația dumneavoastră de a descoperi faptele, de a-i responsabiliza pe cei aflați la putere chiar și atunci când îi susțineți, și de a promova un discurs public informat, est extrem de important”, a mai spus ambasadorul.

Peste 160 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la Forumul Mass-Media 2023, care a început luni la Chișinău. La evenimentul care se desfășoară timp de două zile, 4-5 decembrie, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare. În cadrul Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2023. La finalul Forumului, va fi adoptată o rezoluție care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Forumul Mass-Media 2023 se desfășoară cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), al Fundației Soros Moldova și al DW Akademie (Germania)

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.