VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu la ceremonia de învestire a ministrului Economiei și ministrei Mediului: „Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat”

Astăzi, la Președinție a avut loc ceremonia de învestire a ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, și ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Cu acest prilej, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a adresat un mesaj către noii miniștri și a menționat că este nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea problemelor care există în domeniile pe care le vor gestiona. Șefa statului a precizat că așteaptă acțiuni „curajoase și prompte”.

Mesajul integral al Președintei Maia Sandu la ceremonia de învestire a ministrului Dumitru Alaiba și ministrei Mediului.

„Vreau să le mulțumesc colegilor care au plecat pentru efort și sacrificiu. Știu că toată lumea a muncit onest. Știu că a fost greu. Nu e ușor să-ți asumi instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și după decenii de politici proaste de angajare, promovare și motivare a personalului.

Dar schimbările trebuie făcute și ele trebuie făcute la timp. Este o vorbă – Omul potrivit la locul potrivit.

În acest an, Guvernul a trebuit să facă față multor provocări fără precedent. Guvernul a reușit să mobilizeze resurse, inclusiv cu sprijin extern, pentru a ajuta oamenii cu venituri mici în această perioadă dificilă. Criza provocată de războiul din Ucraina a lovit în bunăstarea fiecărui cetățean. A creat greutăți, a pus în pericol stabilitatea economică și socială, securitatea și chiar viitorul țării noastre.

Impactul acestei crize este atât de sever încât înlăturarea în totalitate a efectelor sale depășește resursele noastre. În același timp, modul în care guvernul a reușit să mobilizeze finanțare, să ofere programe de sprijin pentru cetățeni, să ajute refugiații ucraineni și să asigure stabilitatea în țară este o realizare nu mică.

Dar aceste provocări vor continua, altele noi deja apar, iar cele fundamentale încă trebuie soluționate. Noi nu suntem aici doar pentru a stinge incendii. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă, bazată pe stat de drept și cu instituții funcționale – care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Nu putem să ne ocupăm doar de crize, lăsând lucrurile strategice pe mai târziu. În această luptă suntem contra cronometru.

În continuare avem decizii îndoielnice ale unor instituții publice. Corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte în Republica Moldova. Vedem exemple de hărțuire a businessului, inclusiv de către procurori, dar și de alte instituții publice. În lupta împotriva corupției sistemice, vedem în continuare investigații care par a fi selective.

Avem nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea acestor probleme, în investigarea grupărilor criminale care au capturat statul în trecut, în sechestrarea bunurilor acestora. Aceste grupări NU pot fi lăsate să submineze în continuare stabilitatea și securitatea țării.

De asemenea, politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Nu o să avem cu ce plăti pensii, indemnizații, compensații, ajutoare sociale și altele asemenea, dacă nu vom crește economia.

Businessul trebuie să respecte legea ca toți ceilalți, să plătească impozite și să nu practice munca la negru. Dar businessul este cel care creează locuri de muncă, achită taxe din care finanțăm plățile sociale, educația, sectorul de sănătate, investițiile în infrastructură și multe altele. Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat.

Guvernul a făcut eforturi pentru a crește volumul și transparența fondurilor de susținere a întreprinderilor mici. Dar sunt necesare mult mai multe acțiuni pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, sunt necesare acțiuni mai ambițioase și mai curajoase de de-reglementare. Eu cred că noul ministru al economiei înțelege bine aceste lucruri și va demonstra o atitudine mai fermă în abordarea acestor probleme. 

Ca să creăm locuri de muncă, avem mare nevoie de investiții străine. Și există interes pentru țara noastră, chiar dacă războiul din Ucraina face situația mai dificilă. Dar lucrurile nu se vor întâmpla de la sine. E nevoie de eforturi serioase de promovare a țării și a oportunităților economice.

La fel, dezvoltarea economică nu se poate face fără reforma educației. Reforma învățământului profesional tehnic se întâmplă prea încet. Reforma învățământului superior trebuie să producă rezultate reale, să nu fie doar o simplă fuziune pe hârtie a câtorva instituții.

Criza energetică presupune și ea atenție permanentă din partea guvernului și efort continuu de a asigura țara cu resurse energetice. Este un efort mare și guvernul trebuie să-și organizeze activitatea pentru a reuși să țină lucrurile la control. La fel, guvernul trebuie să dezvolte capacitatea să genereze soluțiile necesare pe termen mediu și lung. Avem nevoie aici de mai multă atenție și de o abordare sustenabilă. Avem un potențial enorm neexplorat în domeniul energiei regenerabile și progresele aici nu pot fi amânate.

Instituțiile statului trebuie să fie mai eficiente și mai strategice în abordări, iar pentru asta e nevoie de capacități mai mari. E nevoie de o mai bună motivare a angajaților pentru a atrage și a menține profesioniști în instituțiile statului. Reforma administrației publice trebuie făcută, dar ea este o soluție pe termen lung. Acum e nevoie de soluții neordinare care ar consolida capacitatea instituțiilor statului rapid. Trebuie să se permită și APL să-și consolideze capacitățile dacă are resurse pentru asta. Iar angajații instituțiilor centrale trebuie să conlucreze eficient cu aleșii locali.

Și cel mai important – planul de acțiuni pentru îndeplinirea angajamentelor asumate față de UE. Nu putem admite nicio justificare, niciun motiv de întârziere a acestui proces. Îndeplinirea tuturor condițiilor trebuie să se întâmple în termen și într-un mod care ar asigura o evaluare excelentă în primăvara anului viitor, pentru a deschide calea către inițierea negocierilor de aderare la UE. Aceasta este o prioritate absolută pentru țară și exact așa trebuie să fie tratată de guvern.

Domnilor miniștri bine ați venit în echipă.

Dle ministru Alaiba, sunt sigură că împărtășiți îngrijorările cu privire la situația din domeniul economic. Știu că înțelegeți cât de important este rolul businessului a mediului de afaceri atât pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației cât și pentru consolidarea democrației. Aștept acțiuni curajoase și prompte.

Doamna ministru Iordanov, vă cunosc ca pe un luptător înflăcărat pentru rezolvarea problemelor de mediu. Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și în implementarea strategiei de management al deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul imediat”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că, ședința Guvernului din 16 noiembrie, Natalia Gavrilița a anunțat o serie de remanieri. Astfel, în locul ministrului economiei, Sergiu Gaibu care și-a dat demisia, a fost propus deputatul PAS, președinte al Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, iar la conducerea Ministerului Mediului – secretara de stat, Rodica Iordanov.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.