VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu la Adunare Generală a ONU: Aderarea Moldovei la UE este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU evidențiind progresele pe care le-am făcut în ultimul an și faptul că rămânem fermi în credința noastră de a avea un viitor democratic alături de țările membre ale UE. Șefa statului a afirmat că aderarea Moldovei la UE „este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”. În acest sens, Maia Sandu a făcut un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină în parcursul de aderare la blocul comunitar.

Lidera de la Chișinău a descris situația din regiune menționând că Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor democratice, iar susținerea Ucrainei ne va garanta pacea în regiune.

În discursul său de la tribuna ONU, Președinta Maia Sandu a menționat că în Moldova nu are loc un război cu arme însă, în fiecare zi, trebuie să facem față atacurilor hibride și infractorilor corupți, care vor să destabilizeze țara. 

Totodată, șefa statului a reiterat că în ciuda tuturor obstacolelor, am reușit să păstrăm pacea în țară, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse sunt staționate ilegal și există îngrijorări legate de încălcările drepturilor omului. Astfel, Președinta a făcut un apel de soluționare pașnică a tuturor conflictelor și retragerea necondiționată a forțelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Lidera de la Chișinău a vorbit despre rolul țării noastre în menținerea securității pe continentul european și angajamentul pentru securitatea Europei, confirmat și prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene. La fel, a menționat că toate progresele economice, acțiunile de ameliorare a securității și fortificarea democrației noastre sunt pașii care ne apropie de aderarea la UE.

Discursul Integral rostit de Maia Sandu de la tribuna ONU

Este o onoare să mă aflu din nou în fața dumneavoastră, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a reprezenta Republica Moldova – o țară aflată pe prima linie în luptă pentru democrație.

Astăzi, Moldova este mai puternică și mai rezilientă ca acum un an. Suntem fermi în credința noastră într-un viitor democratic – și suntem fermi alături de Ucraina, în vreme ce vecinul nostru continuă să reziste în fața invaziei brutale a Rusiei – un atac asupra suveranității sale și a modului său de viață.

Susținem ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina.

Doamnelor și domnilor,

Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor noastre. Dar țări ca a mea nu s-au eliberat de jugurile imperiale doar pentru a fi readuse la servitute. Noi mergem înainte cu fruntea sus.

Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de prietenii și vecinii noștri ucraineni, dar în fiecare zi contracarăm asaltul hibrid al Rusiei. Adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza.

Instrumentariul lor hibrid include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat.

Noi știm că vor încerca din nou. Știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de face propria alegere, în mod democratic. Această amenințare nu ne vizează doar pe noi. Multe țări, în Europa și dincolo de continentul nostru, simt veninul interferenței străine în procesele lor democratice. Cei care au inițiat această ofensivă hibridă se opun nu doar democrației noastre, ci oricărei democrații libere. Trebuie să rămânem vigilenți. Și trebuie să fim uniți.

Distins auditoriu,

În ciuda tuturor obstacolelor, am păstrat pacea în întreaga Moldovă, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse staționează ilegal și încălcările drepturilor omului trezesc adânci îngrijorări. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică rămâne ferm, și fac un apel astăzi aici pentru retragerea necondiționată a acestor forțe rusești.

În contextul multor provocări interconectate, consolidarea  rezilienței Moldovei nu este o sarcină ușoară. Dar ne încurajează  faptul că Moldova nu este singură: prietenii și partenerii noștri – întreaga lume liberă – sunt alături de noi.

Consolidând reziliența, Moldova a trecut de la o dependență totală de gazele rusești la un mix de surse de energie și a creat stocuri de rezervă. De asemenea, construim linii de electricitate către Europa, investim în eficiența energetică și promovăm sursele regenerabile.

Succesul unei democrații constă în capacitatea acesteia de a oferi o viață mai bună și beneficii economice reale cetățenilor. Să dezvoltăm economia în timp ce războiul face ravagii la hotarul nostru este o provocare extraordinară. Dar suntem hotărâți. Întreprinderile mici și mijlocii pot acum accesa fonduri pentru a crește; serviciile publice digitale contribuie la reducerea birocrației; piața UE este deschisă pentru exporturile de fructe și legume moldovenești. Inflația a scăzut la 10% față de vârful de 35% din octombrie anul trecut. Una dintre cele mai mari agenții de rating a îmbunătățit perspectiva noastră la „stabilă”.

Reformăm integral sistemul de justiție, intensificăm lupta cu corupția și crima organizată. Parte a acestui efort constă în reducerea influenței maligne a oligarhilor fugari care cândva ne-au capturat statul.

Sunt recunoscătoare multora dintre Dumneavoastră aflați în această sală pentru impunerea de sancțiuni împotriva acestor indivizi. Următorul pas crucial în acest proces este să ne asigurăm că banii furați sunt întorși cetățenilor moldoveni. O dovadă a angajamentului nostru, este că, pe baza evaluării Transparency International în ceea ce privește percepția corupției, am avansat cu 24 de locuri în ultimii doi ani, cel mai bun scor în ultimii 10 ani. În ceea ce privește Indicele Statului de Drept, parte a World Justice Project, am avansat cu 14 locuri față de 2020. 

O reziliență mai mare va veni și prin consolidarea legăturilor noastre de transport cu Europa, acestea având o importanță vitală cât porturile ucrainene sunt blocate și iar rutele comerciale perturbate. Renovăm drumuri și căi ferate, iar această infrastructură modernizată nu doar va crește comerțul și va crea locuri de muncă, ci va susține și Coridoarele Solidarității cu Ucraina, permițând ca cerealele sale să ajungă în regiunile unde este cea mai mare nevoie de ele. Iar într-o bună zi întocmai aceste conexiuni vor ajuta la reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Pe măsură ce ne întărim capacitatea de apărare și creștem reziliența, Moldova este tot mai recunoscută ca un contributor la securitatea regională: un vecin puternic pentru Ucraina și un partener pentru UE în contracararea provocărilor de securitate. Dar angajamentul nostru se extinde la nivel global: militari moldoveni contribuie activ la misiuni de menținere a păcii, inclusiv cel mai recent în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban. Accentuând angajamentul nostru pentru securitatea continentului nostru, am găzduit în iunie summitul Comunității Politice Europene – un summit care ne-a ancorat și mai mult în familia europeană.

Doamnelor și domnilor,

Progresul economic, consolidarea securității și a democrației noastre fac parte din drumul nostru spre Uniunea Europeană. Aspirațiile europene ale Moldovei sunt bine cunoscute de multă vreme. În luna mai, o sută de mii de moldoveni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la Chișinău pentru a-și reafirma atașamentul față de democrație și față de aderarea la UE.

Permiteți-mi să fiu clară: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită. În ceea ce privește aderarea la UE, suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă.

În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină.

Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere, în special cele cu democrații bine înrădăcinate, solide, care se bucură de multă vreme de beneficiile acesteia și îi înțeleg valoarea. Succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni. Iar în această luptă comună pentru democrație, noi vom învinge.

Mulțumesc.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.