VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu l-a chemat la Președinție și pe ministrul Victor Parlicov. Demnitarii au discutat despre dezvoltarea infrastructurii energetice

Șefa statului a avut, aseară, o întâlnire la Președinție cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul căreia a subliniat că finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie să fie accelerată, așa încât să avem prima conexiune funcțională deja în 2025.

Un alt subiect important din agenda discuțiilor a fost energia regenerabilă.

„Anul trecut s-a dublat puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile și domnul ministru a precizat că în curând vom atrage investiții de aproape 200 de milioane de euro pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari. Guvernul va investi în următorii trei ani circa 1,4 miliarde de lei pentru a ajuta locuitorii din aproape 9 mii de locuințe să-și reducă costurile la energie cu până la 40%. Am apreciat că în urma Programului „Rabla pentru electrocasnice”, peste 36 de mii de gospodării au primit vouchere pentru  electrocasnice mai eficiente și becuri LED”, a precizat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai subliniat că este esențial ca Republica Moldova să fie pregătită de iarnă și să aibă stocurile de securitate de gaze, echivalente cu 15% din consumul anual. „Independența energetică, pentru prima dată în 3 decenii, vine cu libertăți pe care trebuie să le folosim în beneficiul cetățenilor. Guvernul trebuie să se asigure că liberalizarea pieței va permite cumpărarea celor mai ieftine gaze de pe piață, așa încât consumatorii să plătească facturi cât mai mici la iarnă. De asemenea, este important ca Ministerul să comunice cât mai des cu cetățenii și să ofere explicațiile necesare, pentru ca oamenii să aibă încredere că deciziile care se iau sunt transparente și corecte”, a mai punctat șefa statului.

Amintim, tot ieri, la Președinție a fost chemat și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.