Republica Moldova continuă să-și întărească relațiile cu Organizația Internațională a Francofoniei. Despre realizările comune, președinta Maia Sandu a discutat cu secretarul general al OIF, Louise Mushikiwabo, aflată într-o vizită la Chișinău în contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, marcată la nivel mondial pe 20 martie.
Șefa statului a vorbit despre programele din ultimii ani privind studierea limbii franceze implementate în licee, universități și instituții de stat.
”Francofonia reprezintă un spațiu de solidaritate și cooperare din care facem parte. Avem un parteneriat de durată cu Agenția Universitară a Francofoniei care, în 2022, a deschis la Chișinău un birou național, iar studenții de la șase universități au oportunitatea de a se forma ca specialiști în limba franceză. În opt licee din țară sunt clase bilingve francofone, iar din acest an, Universitatea de Stat din Moldova a început pregătirea viitoarelor cadre didactice pentru predarea în limba franceză a matematicii, fizicii, biologiei, în clasele bilingve. Și funcționarii publici pot studia limba franceză în cadrul programului Initiative francophone nationale”, a scris Maia Sandu pe o rețea socială.
Șefa statului a reamintit și de susținerea de către OIF a sectorului asociativ, dar și de pregătirea lingvistică a carabinierilor din cadrul Ministerului de Interne.
”Mizăm pe sprijinul OIF în lupta contra propagandei și a dezinformării. În context, am menționat că, recent, operatorul Francofoniei TV5Monde a fost inclus în lista obligatorie de canale TV a distribuitorilor de servicii media prin cablu”, a mai adăugat Maia Sandu.
Republica Moldova a devenit membru al Organizației Internaționale a Francofoniei în 1995. În total, în cadrul OIF sunt 88 de state. În prezent, în lume sunt peste 300 de milioane de francofoni. Limba franceză este a cincea limbă mondială după numărul de vorbitori și a patra limbă folosită pe internet.