Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat marți trei localități din lunca Prutului – Văleni, Brânza și Colibași din raionul Cahul, unde a vorbit cu oamenii despre grijile lor zilnice și despre problemele țării. În discuțiile avute cu locuitorii, șefa statului a abordat subiectul vulnerabilității energetice a RM, precizând că timp de trei decenii, nicio guvernare nu a construit alternative pentru asigurarea cu energie electrică, ținând țara dependentă de centrala din regiunea transnistreană.
Astfel, abia în 2021 a fost inițiat primul proiect care ne va conecta la sistemul electric al României, dar construcția lui va dura câțiva ani.
„Până atunci, putem aduce curentul din România sau alte țări ale Uniunii Europene prin Ucraina, iar aceasta creează riscuri majore într-o perioadă de război. Chiar marți, din cauza atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, au fost deconectate de la curent mai multe localități din țara noastră. Războiul brutal al Rusiei în Ucraina ne afectează tot mai mult”, a menționat Președinta Maia Sandu.
Printre alte subiecte discutate se numără problemele din agricultură și necesitatea cooperării fermierilor mici pentru ca ei să poată ajunge pe piețele externe, precum și despre importanța drumurilor și dezvoltarea localităților. În context, Președinta Maia Sandu a apreciat eforturile autorităților locale și contribuția cetățenilor la realizarea proiectelor în comunitățile lor, și a amintit că toate cele trei localități vor beneficia de proiecte de finanțare prin Programul Național „Satul European”.
„Susținerea pentru integrarea europeană a țării în localitățile din lunca Prutului a fost și este în continuare foarte puternică. Oamenii cred cu tărie că locul Moldovei este în Uniunea Europeană și apreciază obținerea statutului de țară candidată la UE drept un pas major pe această cale”, a spus pe finalul vizitei Președinta Maia Sandu.