VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Octavian Armașu: Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor

În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă din perioadele precedente. Totuși, a fost ușor inferioară valorii anticipate în luna august 2022.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, aceasta s-a majorat de la 31,8%, în luna iunie, până la 34%, în luna septembrie. Ca rezultat, similar perioadei anterioare, în trimestrul trei rata anuală a inflației s-a plasat în continuare peste limita superioară a intervalului de 5% ±1,5 puncte procentuale.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat într-o conferință de presă că rata medie anuală a inflației a constituit 33,9% în trimestrul trei, fiind cu 4,6 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent.

Dinamica respectivă a fost susținută de creșterea prețurilor internațională și regionale la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și energia electrică, precum și seceta hidrologică din anul curent care a exercitat presiuni asupra prețurilor la produsele alimentare.

Totodată, ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la produsele alimentare, la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor a susținut majorarea costurilor pentru agenții economici care treptat a fost reflectată în prețuri, scrie IPN. Impactul acestor factori a fost amplificat semnificativ pe parcursul anului curent de escaladarea situației din Ucraina care a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și unele subcomponente aferente inflației de bază.

Guvernatorul precizează că vârful inflației a fost depășit, iar acum începe o perioadă de scădere a acesteia. Evoluția inflației creează condiții pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce ar însemna o posibilă reducere a ratei de baze și normei rezervelor obligatorii în viitor. Totodată, cererea agregată este puternică dezinflaționistă și are nevoie de susținere din partea politicii fiscale și a celei monetare. Însă, există incertitudini mari care vin din cererea externă, prețul la resursele energetice, războiul din Ucraina etc.

Începând cu trimestrul IV al anului curent rata anuală a inflației va urma o tendință descendentă, însă acest lucru nu înseamnă scăderea prețurilor. „Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor. Reușim să oprim valul de creștere a prețurilor, deci ele nu vor crește mai departe. Va avea loc o ajutare a prețurilor în jos, așa cum a fost până la pandemie? Este o întrebare la care nu știu dacă are un răspuns cineva. Dar toate prognozele denotă că nu este prevăzut să revenim la prețurile pre-pandemice. Poate la produsele petroliere, dar iarăși, este o situație de conjunctură”, explică Octavian Armașu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.