VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu dezvăluie peste cât timp R. Moldova va avea independență energetică totală față de Federația Rusă

În doi ani, când va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău, care conectează direct R. Moldova cu piața europeană și cu piața românească, vom avea independență energetică totală față de Federația Rusă. Declarația a fost făcută de Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Șefa statului a precizat că e foarte important ca până la sfârșitul anului curent, să fie inițiată și a doua interconectare cu România, la nordul țării, și atunci Republica Moldova va fi independentă total în sectorul energetic.

„Avem această problemă tehnică până va fi dat în exploatare proiectul Chișinău-Vulcănești, care ne conectează direct cu piața europeană și cu piața românească, fără ca liniile noastre să treacă prin regiunea transnistreană. Deci, aici mai este o problemă tehnică, care o să mai dureze vreo doi ani până se finalizează acest proiect. E foarte important ca până la sfârșitul acestui an să începem și a doua interconectare cu România la nord și atunci pe partea de energie electrică avem și aici independență totală. Dimpotrivă, eu cred că pe partea energetică, faptul că noi ne creștem această independență și la un moment n-o să mai depindem deloc de Federația Rusă crește pârghiile noastre inclusiv în acest proces de rezolvare a conflictului transnistrean”, a spus șefa statului.

Cât privește aprovizionarea cu gaze naturale a țării, președinta a declarat că Republica Moldova pentru prima dată a reușit să nu folosească gaze rusești în această iarnă și în continuare în această primăvară.

„Pe partea de gaze suntem practic independenți, pentru că nu depindem de Federația Rusă, sigur suntem dependenți de prețurile de pe piață și există în continuare volatilitate. Prețurile sunt în continuare mari, deci trebuie să investim în energia regenerabilă. Și acest lucru a început, trebuie să investim în eficiența energetică, trebuie să reducem consumul de gaze sau să substituim o parte din consumul de gaze prin consum de energie electrică. Toate lucrurile acestea se întâmplă, ele nu se pot face în jumătate de an”, a mai spus președinta Maia Sandu.

Linia Vulcănești-Chișinău 400 kV presupune 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor. Lucrările de construcție sunt efectuate în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani.

Construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești au fost declarate utilitate publică de interes național.

Totodată, în urma unui studiu al Băncii Mondiale s-a ajuns la concluzia că lucrările de construcție a stației Back-to-Back de la Vulcănești de 600 MW, nu mai sunt justificate tehnic și economic. Ulterior, secretatul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a declarat că autoritățile au convenit cu partenerii de dezvoltare ca banii destinați stației Back-to-Back să fie redirecționați către construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.