VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, despre solicitările fermierilor: Noi nu putem să închidem țara pentru Ucraina, ei ne apără de pericolul rusesc

Președinta Maia Sandu a declarat că înțelege că fermierii din țara noastră se confruntă cu anumite probleme dar Republica Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina. Șefa statului a precizat că Ucraina „ne apără efectiv de pericolul rusesc” iar noi trebuie să îi ajutăm cu ce putem.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Maia Sandu și-a exprimat speranța că în urma discuțiilor și negocierilor dintre agricultori și Guvern, vor fi identificate soluții acceptabile pentru ambele părți.

„Înțeleg că fermierii au anumite probleme și înțeleg și contextul. În același timp, noi nu putem să închidem țara pentru Ucraina, pentru că, repet, Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc astăzi și noi suntem obligați să facem ce putem. Înțeleg că guvernul a venit cu anumite soluții, o să discute, o să protesteze și sper să se găsească niște soluții acceptabile pentru ambele părți”, a spus șefa statului.

Fermierii din mai multe localități din țară au ieșit, miercuri, 7 iunie, cu tehnică agricolă la proteste. Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor. 

În același timp, fermierii nu sunt de acord cu soluțiile propuse de autorități și anunță organizarea unui nou protest joi, 8 iunie, cu riscul blocării vămilor Leușeni și Sculeni, dar și a drumurilor naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.