VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu despre imixtiunea în justiție: „Nu m-am implicat și nu am dat ordin nimănui niciodată ce decizie să ia”

Eu nu m-am implicat și nu am dat ordin nimănui niciodată ce decizie trebuie să ia într-un caz sau altul. Mi-am exprimat de nenumărate ori nemulțumirea de faptul că se tergiversează dosare la nesfârșit și asta este iresponsabil. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șefa statului a menționat că cetățenii și autoritățile doresc un sistem judiciar independent, care să respecte legea, iar acuzațiile de imixtiune a politicului în procesul de înfăptuire a justiţiei sunt false.

„Independența justiției nu înseamnă independența de a nu face nimic sau independența de a tergiversa cazuri, indiferent dacă vorbim de cazuri de corupție mare sau cazuri care privesc un cetățean sau altul. Independența nu înseamnă lipsa de responsabilitate, nu înseamnă independența corupției. Noi ne dorim un sistem independent pe bune, care să respecte legea, să nu poată fi influențați acești judecători în sensul în care să nu poată aplica legea. Noi ne dorim ca acești judecători să pună în aplicare legea. Toate aceste acuzații de imixtiune a politicului sunt false.Nici eu, nici altcineva de la putere nu i-a cerut unui judecător sau altui să ia o decizie sau să ia altă decizie, singurul lucru pe care noi îl cerem este ca ei să lucreze, să nu amâne la nesfârșit deciziile și să aplice legea atunci când iau deciziile, nu să caute tot felul de alte lucruri, mită sau beneficii personale în detrimentul legii. Aș fi vrut să-i aud pe acești judecători acum câțiva ani, când sistemul judecătoresc era capturat, așa cum erau capturate mai multe instituții ale statului și atunci când ei primeau ordine directe ce decizie să ia într-un caz sau altul. Ei nu au avut curajul, dar nici nu au avut corectitudinea după ce a fost eliminat acest control din partea lui Plahotniuc și a celorlalți asupra instituțiilor, nu au avut corectitudinea să se curețe și să înceapă să dea decizii legale”, a spus președinta.

Președinta Maia Sandu susține că credibilitatea sistemului de justiție este extrem de scăzută, iar sistemul trebuie curățat cât mai curând posibil. Totodată, șefa statului și-a exprimat speranța că va veni timpul când judecătorii corupți vor purta răspundere pentru abuzurile și ilegalitățile pe care le-au comis.

În context, președinta a precizat că reformele promovate și implementate sunt elaborate împreună cu Uniunea Europeană, cu Consiliul Europei și consultate cu Comisia de la Veneția.

„Aceste reforme vin și din niște experiențe ale altor țări, care tot trec sau au trecut prin acest proces de curățare a justiției. Deci, mesajul nostru către acești oameni este că scopul nostru este comun – să reabilităm încrederea în justiție, să avem o justiție adevărată. Noi nu avem nicio plăcere să ne ocupăm de această reformă, dacă lucrurile ar funcționa acolo, ne-am ocupa de alte lucruri, ne-am ocupa de dezvoltarea economică, de îmbunătățirea programelor sociale, de infrastructură, avem foarte multe alte lucruri pe agendă de făcut, dar în justiție este cea mai mare problemă și trebuie s-o rezolvăm”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului a declarat că reforma justiției trebuie înfăptuită oricât de dificil ar fi, deoarece nu vom putea construi un stat veritabil și nu vom putea avansa în parcursul de integrare europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.