VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu: Moldovenii nu sunt supușii Moscovei și nu vor face ceea ce le cere Kremlinul, în ciuda amenințărilor

Vocea Basarabiei: Este o perioadă destul de dificilă pentru Republica Moldova, pentru regiune, pentru că este război, războiul pe care l-a pornit Federația Rusă în Ucraina și consecințele acestui război sunt resimțite și în Republica Moldova. Și totuși, oamenii așteaptă prosperitate, bunăstare, dreptate. Pe timp de criză e ușor să atingem acest nivel de trai bun pentru cetățenii acestui stat?

Maia Sandu: Este complicat, suntem cu un război la hotar, care durează mai mult de un an și evident că acest război are implicații majore pentru Republica Moldova. Cel mai important lucru este probabil faptul că noi am reușit cu toții să menținem pacea, am reușit să le oferim oamenilor siguranță aici, în Republica Moldova. Sigur că acest lucru se datorează curajului ucrainenilor care își apără propria libertate și care țin departe armata rusă, care este o armată agresoare. Între timp, evident, încercăm să ne mișcăm înainte, încercăm să ajutăm cetățenii pentru ca să facem față acestor crize, încercăm să construim. Anul trecut, în special, a trebuit să administrăm mai multe crize, inclusiv cu ajutorul prietenilor noștri, cu ajutorul partenerilor noștri de dezvoltare am putut să oferim anumite programe de susținere pentru cetățeni și aici mă refer, în special, la programul de compensații pe perioada de iarnă. Acum este important să ne concentrăm pe creșterea rezilienței economiei noastre, care în continuare este afectată de acest război, dar pentru ca să creăm locuri de muncă, pentru ca să creștem veniturile cetățenilor trebuie să susținem economia, și asta facem. Asta este și sarcina pe care și eu, și parlamentul am pus-o noului guvern.

Nu există riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenței Ucrainei

Vocea Basarabiei: Ați menționat cât de important este că se încearcă și se reușește să se mențină pacea în Republica Moldova, dar totuși cât de real este pericolul extinderii războiului? E o temă pe care o găsim de ceva timp în presa internațională, chiar și în îngrijorările exprimate de înalți oficiali ai Uniunii Europene, de peste Ocean, din Statele Unite, Alianța Nord-Atlantică și iată am să citez din ceea ce spunea omologul dvs. român Klaus Iohannis: „Acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina, în prezent și Republica Moldova este ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european”. Și președintele Consiliului European, care a vizitat Republica Moldova, după București, a spus că „Moldova este o țintă a atacurilor rusești, se încearcă destabilizarea țării, dar avem încredere deplină în capacitatea guvernului de a face față acestor atacuri, Moldova poate conta pe sprijinul partenerilor externi, inclusiv Uniunea Europeană”. Cât de mult vă preocupă extinderea pericolului acesta?

Maia Sandu: Astăzi nu există riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenței Ucrainei. Ucraina este astăzi scutul nostru, ne protejează de o eventuală agresiune. În același timp, ne confruntăm cu atacuri hibride, dacă pot să le spun așa…

Vocea Basarabiei: Explicați cetățenilor ce înseamnă „atacuri hibride”.

Maia Sandu: Încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. E clar că Federația Rusă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, așa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face, de exemplu, în cazul Belarusului. Și ați văzut declarațiile de curând ale autorităților de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Iată exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă, aleasă de cetățeni, care lucrează pentru binele cetățenilor și al Republicii Moldova și de aceea nu poate fi folosită așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă. Da, aceste încercări, evident, pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni și în continuare vom apăra cetățenii, vom apăra independența țării și alegerea cetățenilor, pentru că cetățenii și-au ales această guvernare, doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor, nu este treaba Federației Ruse și nu o să permitem Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne.

Ne protejăm de războiul hibrid al Rusiei, pentru că avem instituții care pot să descopere aceste planuri

Vocea Basarabiei: Și totuși, în spațiul public s-a discutat mult despre acel scenariu pe care îl avea plămădit Kremlinul pentru a destabiliza situația din Republica Moldova și acolo se face referire și la politicieni, și la ONG-uri, și la biserică. Planul cela credeți că mai poare fi pus în aplicare?

Maia Sandu: Noi am putut verifica mai multe elemente ale acelui plan și de aceea am și vorbit public despre el, pentru că eu cred că este important ca cetățenii noștri să cunoască realitățile așa cum sunt ele, chiar și atunci când ele pot speria anumiți cetățeni, dar este mai bine să cunoaștem aceste riscuri, să ne pregătim, să le prevenim, să nu ne lăsăm manipulați, decât să trăim într-o situație care nu este pe deplin reală. Eu cred că Federația Rusă nu va înceta să încerce să destabilizeze Republica Moldova, doar că eu cred că autorii acestui plan au văzut că noi totuși știm să ne protejăm, că noi avem instituții care pot să descopere aceste planuri și să le prevină și eu cred că ei au văzut că noi avem prieteni puternici și bine intenționați care, iată, sunt gata să ne acorde ajutor, inclusiv Uniunea Europeană prin vocea președintelui Consiliului European ne-a confirmat acest lucru. Bineînțeles, România, președintele Klaus Iohannis a spus că ne va fi aproape și ne va ajuta în orice situație, oricât de dificilă, Statele Unite și multe alte țări democratice care susțin democrația și care își doresc ca și noi să reușim să rămânem o țară democratică și liberă.

Vocea Basarabiei: Atât de mult se vorbește despre oamenii Moscovei, care sunt în Republica Moldova și despre intențiile lor, autoritățile țării cunosc cine sunt acești oameni ai Moscovei și cum pot să dejoace un scenariu sau cum pot să-i convingă că interesul național e prioritar în fața oricăror altor interese?

Maia Sandu: Nu știu câți dintre acești oameni pot fi convinși, pentru că e clar că cei care lucrează pentru Moscova o fac contra bani și asta este alegerea lor, nici nu știu dacă acum, când văd cât de gravă este situația, ar putea renunța la această cooperare cu Moscova, chiar dacă ar vrea, pentru că odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea, poate unii dintre ei ar vrea să redevină oameni liberi, dar probabil că este foarte greu, dacă nu imposibil. Noi avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm acum să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru Serviciul de Informații și Securitate în contextul reformei pe care o facem, pentru că facem o reformă mai amplă aici, dar, evident, trebuie să funcționeze toate instituțiile ca să putem să vedem o finalitate, de exemplu, ca să-i vedem sancționați pe cei care vând Republica Moldova și care lucrează în interesul Kremlinului. Și aici dvs. cunoașteți că unele instituții se reformează, altele opun rezistență acestei reforme și mă refer, în special, la sistemul judecătoresc, pentru că nu este suficient ca Serviciul de Informații și Securitate să fie eficient, este important ca și procuratura să-și facă partea ei de lucru, atunci când sunt suficiente probe acumulate și se lucrează împreună, după care se merge în instanța de judecată și știm că în instanța de judecată se tergiversează foarte multe lucruri, iar uneori cei care comit abuzuri sunt lăsați în continuare să comită aceste abuzuri, sunt lăsați nepedepsiți. 

Vocea Basarabiei: Și atunci ar însemna că poate fi considerată timidă politica forțelor proeuropene în Republica Moldova, dacă aceste forțe încă au atâtea capacități și posibilități să aducă lumea în stradă, să plătească pentru ca omul să vină la protest, mai ales că încă nimeni nu a spus cum ajung acești bani în Republica Moldova?

Maia Sandu: Bine, avem anumite elemente investigate și probate de către procuratură, o să vedem când procuratura o să meargă în instanța de judecată pe aceste cazuri. Ulterior, finalitatea depinde deja de instanțele de judecată, dar eu cred că puterea este curajoasă, pentru că este pentru prima dată când la nivelul conducerii țării se vorbește cu text deschis și direct despre adevăratele intenții ale Federației Ruse. Noi le spunem celor de la Kremlin că moldovenii nu sunt supușii lor și nu vor face ceea ce le cere Moscova, indiferent câte amenințări vor transmite ei în partea noastră, noi decidem, cetățenii Republicii Moldova decid. Republica Moldova este o țară mică, dar oamenii acestei țări sunt oameni demni și, da, e adevărat că noi trecem prin acest proces de consolidare a instituțiilor, de curățare, în primul rând a instituțiilor de tot felul de elemente care lucrează pentru Federația Rusă sau pentru grupări corupte și, în același timp, ne protejăm. Deci, noi facem și reforme, și oferim și niște rezultate, chiar dacă ele nu sunt încă întotdeauna suficient de bune, pentru că, repet, anumite instituții se reformează mai repede, alte instituții încearcă să opună rezistență, dar noi o să insistăm. Dacă vorbim despre reforma justiției și sunt sigură că o să aveți și aici întrebări, avem sprijinul total al cetățenilor pentru reforma justiției și avem sprijinul total al Uniunii Europene, inclusiv ieri a fost reiterat acest mesaj de către președintele Consiliului European. 

Vocea Basarabiei: Vreau totuși să ducem la bun sfârșit ideea despre împiedicarea acestui parcurs european și din moment ce există această intenție ca să fie deturnat parcursul european de forțele care nu neapărat se uită cum ochi buni la această integrare europeană, ne amintim și în 2014, atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Federația Rusă prin acele embargouri pe care le-a instituit atunci a dat de înțeles că Moscova nu ar agrea această integrare europeană a Republicii Moldova. De ce să nu fie și în interesul Federației Ruse ca aici, în Republica Moldova, să fie prosperitate?

Maia Sandu: În interesul Federației Ruse este ca aici, în Republica Moldova, să fie corupție, să fie haos, să existe politicieni corupți pe care ei îi pot cumpăra și folosi în interesele lor și asta se face pentru a controla acest spațiu. E cu mult mai ușor să controlezi un spațiu în care există haos, sărăcie, corupție decât o țară care merge ferm pe calea democrației, cu instituții puternice, care nu permit amestecul Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova. Deci este foarte clar ce încearcă să facă Federația Rusă, dar nu este treaba Kremlinului ce facem noi. Noi vrem să construim o țară în care oamenii se simt în siguranță, în care instituțiile lucrează pentru cetățeni, în care corupția este sancționată și în care există dezvoltare economică și libertate, în care oamenii nu sunt puși la închisoare pentru că critică președintele țării, așa cum se întâmplă în Federația Rusă. Și, repet, nu este treaba Federației Ruse, este treaba noastră și noi în continuare o să facem totul pentru ca să protejăm libertatea și independența noastră, a cetățenilor Republicii Moldova de a ne decide soarta.

Vocea Basarabiei: Ce auzim noi din tabăra opoziției? Adversarii dvs. politici zic că din moment ce criticați atât de mult Rusia, ați vândut interesul Occidentului.

Maia Sandu: Noi împreună, cu ajutorul Occidentului încercăm, și pe alocuri reușim, sigur că mai sunt multe lucruri de făcut, ca să îmbunătățim situația cetățenilor. Noi am reușit să menținem pacea, ei sunt de partea agresorului și aproape niciunul dintre ei nu a spus clar că condamnă agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Deci, ei sunt de partea războiului. Noi suntem de partea păcii, suntem de partea libertății, suntem de partea bunăstării, suntem de partea construirii unui stat care respectă viața fiecărui cetățean în parte, asta înseamnă democrație. Avem nevoie de ajutorul țărilor democratice, primim acest ajutor, dar acest ajutor nu înseamnă imixtiune în treburile statului, să primești ajutor pentru ca să renovezi grădinițe și școli, să primești ajutor ca să construiești poduri și drumuri, să primești ajutor ca să poți compensa costurile înalte la energie electrică nu înseamnă imixtiune, asta înseamnă susținere în această perioadă dificilă. Iată ceea ce face Federația Rusă, că își menține pe teritoriul țării noastre o armată în mod ilegal, ceea ce face prin dezinformare, prin propagandă, prin faptul că încearcă să schimbe guvernarea aleasă în mod democratic și legal, asta înseamnă încercare de a controla și de a destabiliza lucrurile în țara noastră. 

Oricât de mare ar fi rezistența pentru reformarea justiției, oricum vom răzbi, deoarece pe cântar este soarta acestei țări, soarta moldovenilor

Vocea Basarabiei: Din moment ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, și-a asumat acei 9 pași pe care trebuie să-i facă pentru a ajunge să înceapă negocierile pe capitole separate, pentru ca la un moment dat să se ajungă și la anul 2030, așa cum ați promis dvs., când țara ar putea să fie membră a Uniunii Europene, justiția, reforma în justiție e una dintre recomandările Bruxelles-ului și lupta împotriva corupției, deoligarhizarea, acolo mai sunt și alte reforme pe care trebuie să le facă autoritățile, să vă întreb – pentru moment, se vede guvernarea într-un război cu judecătorii? Ce se întâmplă în justiție? 

Maia Sandu: Reforma în justiție este cea mai importantă parte a acestor 9 condiții, și nu doar, pentru că și după această evaluare pe 9 condiții urmează să întreprindem și alți pași pe reforma justiției și, da, aici întâmpinăm cea mai mare rezistență, pentru că se pare că cei mai mulți dintre judecători își fac griji pentru parcursul lor de mai departe în sistemul judecătoresc, dacă această reformă continuă, dar reforma va continua. De această reformă depinde și șansa noastră de a construi un stat puternic, nu putem să avem un stat puternic, dacă nu avem justiție care să facă dreptate, care să asigure că fiecare cetățean este tratat echitabil în fața legii, că pentru fiecare cetățean se aplică corect legea și nu putem avansa pe calea integrării europene, dacă nu facem această reformă. Deci, oricât de mare ar fi rezistența, noi oricum o să răzbim, pentru că pe cântar este soarta acestei țări, este soarta moldovenilor, în general. Și îndemnul meu este pentru oamenii corecți din sistem, și sunt sigură că sunt oamenii corecți în sistem, din păcate, probabil nu sunt suficient de curajoși, îndemnul meu este să facă un pas în față și să susțină această reformă, pentru că nu cred că le convine și lor să lucreze cot la cot cu oameni care discreditează justiția, care se îmbogățesc în mod ilegal și care au creat această imagine extrem de negativă a întregului sistem. O să continuăm, parlamentul a anunțat că în această săptămână va numi primii membri ai noului CSM și acest nou CSM va deveni funcțional, vor lua decizii, decizii importante, ca să deblocheze sistemul și ca să putem să continuăm reforma mai departe. Am discutat ieri cu președintele Consiliului European despre următoarele etape, repet, Uniunea Europeană susține pe deplin această reformă, următoarea etapă va fi evaluarea integrității membrilor Curții Supreme de Justiție, după care vom merge și la celelalte trepte.

Vocea Basarabiei: Și totuși, dvs. ați convocat și ședința Consiliului Suprem de Securitate ca să căutați soluții pentru a depăși această criză din justiție, dar ce am auzit? Unii cred că acest lucru dă un sentiment de marțialitate, adică ce ați decis după ședința Consiliului Suprem de Securitate?

Maia Sandu: Este o situație excepțională atunci când judecătorii blochează crearea organului de autoadministrare a judecătorilor, care este Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci când vedem încercare de blocaj la Curtea Supremă de Justiție, deci sunt dovezi ale unor încercări foarte clare, concrete de blocare a sistemului sau oameni care au picat acest test al integrității și care, iată, sunt aleși președinți sau conducători ai Adunării Generale a Procurorilor, evident că ei sunt în conflict de interese, niște oameni care nu au putut să-și demonstreze integritatea sau faptul că în mod legal și-au adunat averile, acum evident că ei nu vor fi pentru, ca reforma să continue. În această situație extraordinară, excepțională a trebuit să discutăm și să vedem care sunt soluțiile pentru deblocare, pentru că judecătorii, din păcate, nu poartă această răspundere sau nu vor să-și asume această răspundere de funcționare a sistemului și noi am decis că următorul CSM, care sper eu să fie creat până la sfârșitul acestei săptămâni, va întreprinde acțiuni care să permită această deblocare și mai departe mingea este în curtea judecătorilor, dacă vor la nesfârșit să tergiverseze această Adunare Generală și să nu fie reprezentați în CSM sau dacă totuși se adună și aleg reprezentanții din cei care au trecut testul integrității, își aleg reprezentanții și atunci avem un CSM reprezentativ, care își îndeplinește funcțiile conform legii. 

Vocea Basarabiei: Dna președintă, am urmărit și eu acea ședință pe care au convocat-o ei după 4 ani de zile și unii dintre ei au spus că politicul se implică prea mult. Pe de o parte, e nevoie de această voință politică și e exprimată această voință politică, iar ei amintesc că sunt 3 puteri în stat și că fiecare putere ar trebui să-și decidă activitatea.

Maia Sandu: Eu nu m-am implicat și nu am dat ordin nimănui niciodată ce decizie trebuie să ia într-un caz sau altul, mi-am exprimat de nenumărate ori nemulțumirea de faptul că se tergiversează dosare la nesfârșit și asta este iresponsabil, pentru că independența justiției nu înseamnă independența de a nu face nimic sau independența de a tergiversa cazuri, indiferent dacă vorbim de cazuri de corupție mare sau dacă vorbim de cazuri care privesc un cetățean sau altul, independența nu înseamnă lipsa de responsabilitate, cu atât mai mult independența nu înseamnă independența corupției. Noi ne dorim un sistem independent pe bune, dar independent, care să respecte legea, să nu poată fi influențați acești judecători în sensul în care să nu poată aplica legea. Noi ne dorim ca acești judecători, așa cum este firesc și cum se întâmplă în toate țările unde statul funcționează, acești judecători să pună în aplicare legea. Așa că toate aceste acuzații de imixtiune a politicului sunt false, nici eu, nici altcineva de la putere nu i-a cerut unui judecător sau altui să ia o decizie sau să ia altă decizie, singurul lucru pe care noi îl cerem este ca ei să lucreze, să nu amâne la nesfârșit deciziile și să aplice legea atunci când iau deciziile, nu să caute tot felul de alte lucruri, mită sau beneficii personale în detrimentul legii. Aș fi vrut să-i aud pe acești judecători acum câțiva ani, când toată lumea știe, sistemul judecătoresc era capturat, așa cum erau capturate mai multe instituții ale statului și atunci când ei primeau ordine directe ce decizie să ia într-un caz sau altul. Ei nu au avut curajul, dar nici nu au avut corectitudinea după ce a fost eliminat acest control din partea lui Plahotniuc și a celorlalți asupra instituțiilor, nu au avut corectitudinea să se curețe și să înceapă să dea decizii legale. Credibilitatea sistemului este extrem de scăzută, ca să nu zic zero, și spun asta inclusiv de la discuțiile pe care le am cu cetățenii. Deci, independența justiției, repet, nu înseamnă independența corupției, sistemul trebuie curățat și să avem cu toții certitudinea că în acest sistem nu sunt oameni corupți și că singurul lucru de care se ghidează este legea. Asta ne dorim cu toții.

Sper că într-o zi judecătorii corupți să poarte răspundere pentru abuzurile și pentru ilegalitățile pe care le-au comis

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să vă întreb – mai e loc de dialog, mai e loc de negocieri, pentru că, chiar dacă ar fi vină și dintr-o parte, și din alta, până la urmă trebuie să se găsească un consens? Cum se deblochează această situație? Ați spus că în parlament se va decide, dar ulterior e nevoie ca să fie un dialog?

Maia Sandu: Nu avem ce să dialogăm cu judecătorii corupți. Ei trebuie să plece din sistem și sper într-o zi să poarte și răspundere pentru abuzurile și pentru ilegalitățile pe care le-au comis. Mesajele către judecătorii onești sunt aceleași pe care le-am tot repetat de-a lungul timpului, noi cu toții suntem interesați să avem o justiție veritabilă, independentă și corectă, care aplică legea. Și ceea ce facem noi, reformele pe care le promovăm sunt reforme pe care le elaborăm împreună cu Uniunea Europeană, cu Consiliul Europei, consultate cu Comisia de la Veneția, deci nu sunt lucruri pe care le-am inventat noi și care nu sunt corecte. Aceste reforme vin și din niște experiențe ale altor țări, care tot trec sau au trecut prin acest proces de curățare a justiției. Deci, mesajul nostru către acești oameni este că scopul nostru este comun – să reabilităm încrederea în justiție, să avem o justiție adevărată și să închidem subiectul. Vă imaginați că noi nu avem nicio plăcere să ne ocupăm de reforma justiției. Dacă acest domeniu ar funcționa corect, dacă nu ar exista corupție, dacă și-ar face treaba bine, iată, procuratura vine cu probe ca să dovedească un caz sau altul de corupție și mai departe justiția analizează aceste probe și după lege dă o decizie corectă. Noi nu avem nicio plăcere să ne ocupăm de această reformă, dacă lucrurile ar funcționa acolo, ne-am ocupa de alte lucruri, ne-am ocupa de dezvoltarea economică, de îmbunătățirea programelor sociale, de infrastructură, avem foarte multe alte lucruri pe agendă de făcut, dar în justiție este cea mai mare problemă și trebuie s-o rezolvăm. Dacă nu rezolvăm această problemă, oricât de spinoasă ar fi ea, nu putem să ne mișcăm mai departe, nu putem să construim un stat veritabil și nu putem să ne mișcăm pe drumul nostru de integrare europeană, or acest drum este cel mai important acum, pentru că este singura cale spre pace și prosperitate și avem o șansă enormă acum să ne mișcăm pe acest drum al integrării europene, pentru că avem un sprijin internațional, un sprijin din partea statelor membre extraordinar, ca niciodată. Deci este șansa noastră, dar nu putem să ne mișcăm și în discuțiile pe care le avem, în special cu șefii de state și guverne ale țărilor membre ale Uniunii Europene subiectul principal este reforma justiției, nimeni nu poate să ne ia în Uniunea Europeană cu o justiție coruptă, toată lumea ne spune: „faceți ordine în justiție, scoateți corupția din justiție”. Acesta este cel mai important lucru, restul le rezolvăm mai ușor.

Vocea Basarabiei: Sprijin este din partea partenerilor externi, dar oricum curățenia se face aici acasă, cu forțele de acasă, pentru că n-o să vină nimeni din afară să facă ordine?

Maia Sandu: Este adevărat, dar experții care vin să evalueze integritatea judecătorilor și a procurorilor, jumătate dintre ei sunt experți externi, anume pentru ca să avem mai multă obiectivitate și credibilitate a acestui proces de evaluare, să nu spună cineva că eu am fost și am evaluat integritatea judecătorilor, eu nu mă implic în asta, nu se implică nimeni din majoritatea parlamentară, sunt experți externi, da, sunt și câțiva experți locali, dar această prezență a experților externi le oferă și celor de la Uniunea Europeană, și altor parteneri mai multă încredere în proces și mai multă obiectivitate pe intern.

Vocea Basarabiei: Au început aceste demisii pe bandă rulantă, dar acum am înțeles că, dacă vor continua și la nivel mai jos să aibă loc aceste demisii, atunci blocajul va fi și mai mare?

Maia Sandu: Bine, aceste demisii tot pot fi o metodă de curățare a sistemului, pentru că eu cred că pleacă cei care nu vor să se întâmple reforma. Înseamnă că o să rămânem doar cu cei care vor ca sistemul să se curețe, să fie independent de corupție, de interese personale. Deci, dacă unii dintre ei vor să continue aceste procese, noi o să găsim soluții, dar asta tot ar putea fi o metodă de curățare a sistemului. 

Vocea Basarabiei: Am mai auzit și constatări de felul că e nevoie de sânge proaspăt în sistem, doar că Maia Sandu nu-i acceptă inclusiv pe toți cei tineri care aspiră să-și continue activitatea în acest domeniu.

Maia Sandu: Nu eu trebuie să-i accept, CSM-ul trebuie să-i accepte din absolvenți ai Institutului Național al Justiției și informațiile pe care le avem noi sunt că mulți tineri pregătiți, cu note bune, nu au fost acceptați până acum în sistemul judecătoresc și în sistemul procuraturii, noi sperăm foarte mult că următorul CSM va avea altă politică, va înțelege cât de important este ca acești tineri pregătiți, care nu au fost contaminați de corupția din sistem, să poată să vină, să completeze rândurile și s-o începem de la zero. Eu nu am reconfirmat anumiți judecători, inclusiv din cei tineri, pe motiv că informațiile care mi-au fost prezentate de instituții au demonstrat că acești oameni sau au comis abuzuri, sau au venituri mai mici decât cheltuielile, deci nu se justifică cheltuielile prin veniturile obținute legal și, evident, aceste comisii de evaluare externă extraordinară vor putea să analizeze în detaliu, dar din informațiile pe care le-am avut eu au fost suficiente suspiciuni, întrebări cu privire la integritatea acestor oameni, de aceea nu i-am reconfirmat, nu din alte motive.

Vocea Basarabiei: Despre corupția din Republica Moldova dvs. ați vorbit și cu procurorul european, cu dna Kövesi, care a fost și în Republica Moldova, a colaborat și cu Uniunea Europeană, cu România, cu Ucraina, cu alte state, concret pe aceste cazuri de infracțiuni mari transfrontaliere, există informații care pot ajuta Republica Moldova?

Maia Sandu: Da, se lucrează pe cazuri concrete, despre unele cunosc anumite informații, despre altele știu doar că se lucrează. În momentul în care se va ajunge la o finalitate, atunci o să cunoaștem cu toții aceste lucruri, dar este important că instituțiile noastre lucrează împreună cu instituții la nivel european, la nivel internațional, pentru că asta ne ajută să creștem și capacitatea în instituțiile noastre, dar și să demonstrăm că suntem un jucător important în acest proces. Eu ca atare susțin și ideea înaintată de câțiva judecători de a crea o curte anticorupție la nivel internațional, iată pentru situații în care reformele se mișcă încet, procesele nu întotdeauna sunt cele care trebuie, ia timp până ajungem să construim o curte sau o procuratură puternică și independentă. Eu cred că pe cazurile de corupție mare este bine să avem și o curte anticorupție la nivel internațional, unde să putem merge cu probe și să-i vedem pe corupții cei mari sancționați într-o curte internațională.

Vocea Basarabiei: Dar când ar putea fi funcțională o asemenea entitate?

Maia Sandu: Nu știu când, știu că există o mișcare pentru crearea acestei curți și eu susțin această mișcare.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi îl mai caută cineva pe Vladimir Plahotniuc, pe cei din anturajul lui?

Maia Sandu: Bineînțeles, instituțiile noastre îi caută și fac solicitări oficiale către țările unde noi credem că aceștia se ascund, e adevărat că, deocamdată, nu avem încă confirmări formale de la aceste țări despre locul în care se ascund ei, dar asta nu înseamnă că nu continuăm sau nu continuă instituțiile să lucreze asupra acestui subiect. 

Vocea Basarabiei: Și dacă întârzie aceste confirmări, asta înseamnă că procesul se va tergiversa, că s-ar putea ajunge, în general, când să se uite de aceste cazuri?

Maia Sandu: Nu are cum să se uite. Dacă vorbim de Plahotniuc, el este deja în lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii și în lista Marii Britanii, acum se discută și cu Uniunea Europeană despre eventuale sancțiuni împotriva celor care au furat Republica Moldova și care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Lucrurile trebuie să se miște și în Republica Moldova, pentru că e nevoie să se avanseze pe dosarele care au fost deja expediate de procuratură în instanțele de judecată și aici marele semn de întrebare este – ce fac judecătorii cu aceste dosare? Dar sunt și dosare la care încă procuratura urmează să lucreze, deci e un proces care o să mai dureze. Se lucrează destul de serios cu câteva țări pe recuperarea bunurilor acestor personaje și sper într-un timp rezonabil, ca să spun așa, să avem progrese pe partea asta, s-ar putea să avem progrese mai repede decât însăși sancționarea lui Plahotniuc. Deci, recuperarea anumitor averi să se întâmple mai devreme decât sancționarea, pentru că sancționarea depinde de țara în care se ascunde și depinde de deciziile instanțelor judecătorești de aici. Or, noi încă vreo doi ani aici o să curățăm sistemul judecătoresc și, probabil, în doi ani de zile o să putem să spunem că, iată, avem un sistem judecătoresc curat, care nu mai ia mită de la hoți, dar care analizează dosarele, dă decizii în funcție de lege și de probele pe care le-a prezentat procuratura.

Vocea Basarabiei: Dna președintă, și noi am vorbit aici, la Vocea Basarabiei, și cu magistrați din sistem, și cu cei care acum au trecut evaluarea și ar putea să se regăsească în sistem după votul din parlament și spun că finalitatea dosarului furtului miliardului aproape că e știută, că cel mai probabil că nu va fi pedepsit nimeni.

Maia Sandu: Eu nu știu de ce, adică care sunt motivele din care cineva ar afirma așa ceva, avem situația lui Șor, unde există câteva decizii ale instanțelor de judecată, acum înțeleg că examinarea se tot amână din tot felul de motive, dar există o limită până unde se poate examina, deci, asta este prima situație, după care pe cazul Plahotniuc există suficiente probe, și nu doar, deci nu au cum să scape basma curată pe acest dosar. Întrebarea este – câți bani pot fi recuperați? Asta deja, evident, este o altă întrebare, pentru că a trecut foarte mult timp și, da, se lucrează, așa cum am spus, cu câteva țări avem cooperare foarte bună, cu unele încă nu avem cooperare foarte bună, dar insistăm, încercăm.

Vocea Basarabiei: Dar de ce sunt și aceste state cu care cooperarea nu e foarte bună a Republicii Moldova?

Maia Sandu: Pentru că depinde de stat. Sunt state care nu sunt foarte angajate în lupta împotriva corupției, și atunci de ce ar coopera cu noi? Sunt state care se dezvoltă în baza banilor murdari, folosesc acești bani murdari și permit ca acești bani murdari să circule în economia lor și, evident, aceste state sunt mai puțin interesate să se angajeze într-o cooperare autentică, pe combaterea acestor spălări de bani și mișcării acestor bani murdari. Evident, cu ele se lucrează mai greu, dar încercăm și acolo. Și sunt state foarte deschise, de exemplu, cum este Franța, cu care conlucrăm pe mai multe dosare și sper să avem și rezultate în curând.

Dacă va trebui, vom construi sistemul judecătoresc de la zero, dar vom construi acest sistem corect, după așteptările și după regulile Uniunii Europene

Vocea Basarabiei: Știți ce constatări am mai auzit? Că dacă totuși cu această reformă se va merge încet, cu pași de melc, atunci ar putea la un moment dat să zică și Bruxelles-ul că, „dacă nu reușiți să livrați rezultate, sunteți restanțieri”. Poate nereformarea sistemului judiciar să fie o piedică pentru integrarea europeană?

Maia Sandu: Astăzi este o piedică. Acest sistem, modul în care el funcționează, corupția din sistemul judecătoresc, pentru că până acum discutam, ce înseamnă corupția în sistemul judecătoresc, cât de mare este? Acum, când am avut primul exercițiu de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM, am văzut care este procentul celor care au reușit să treacă de acest test și asta le oferă mai multă informație, inclusiv Comisiei Europene și celorlalte instituții europene. Deci acum avem niște măsurători. Da, sigur că asta nu poate fi, probabil, extrapolat pe tot sistemul, dar o să avem, iată, la CSJ, la Curtea Supremă de Justiție următoarea evaluare și o să vedem care este procentul celor care vor trece acest test din numărul total care vor aplica. Și această cifră, mai puțin de 20%, în primul caz, de oameni care au reușit să treacă acest test, este destul de grăitoare. Și evident că Uniunea Europeană spune: „Nu avem cum să mergem prea departe pe integrarea europeană, dacă nu faceți ordine în sistemul justiției”. Asta este cea mai mare problemă, restul problemelor sunt mai mici și le putem rezolva. Această problemă trebuie să o rezolvăm ca să putem să ne mișcăm mai departe. Și, repet, miza este prea mare ca noi să ne lăsăm copleșiți de rezistența sistemului. Dacă va trebui, vom construi sistemul de la zero, dar vom construi acest sistem corect, după așteptările și după regulile Uniunii Europene, și nu doar ale Uniunii Europene, pentru că și în Constituția noastră scrie că justiția trebuie să fie independentă și trebuie să aplice legea, nu să depindă de tot felul de grupări corupte și să își facă bani, să ia mită și să dea decizii în funcție de dimensiunea buzunarului celor implicați în proces.

Vocea Basarabiei: Și știți cum se mai zice, că acum mita a crescut sau taxa e și mai mare comparativ cu timpurile pe când era la guvernare regimul Plahotniuc?

Maia Sandu: E clar că există mită și e clar că există corupție, de asta și insistăm pe această reformă, dacă nu ar exista problema, nu am insista pe reformă.

Vocea Basarabiei: Și cetățeanul, acum percepția omului simplu, mergeți și dvs. în teritoriu, urmărim aceste vizite pe care le efectuați în mai multe localități, și noi mergem, cei de la Vocea Basarabiei, și lumea deseori se arată nemulțumită de nedreptatea din societate și că în cel mai serios mod se așteaptă rezultate palpabile în lupta cu corupția. Corupția este la nivel înalt în justiție, în alte structuri ale statului nu s-a dezrădăcinat fenomenul acesta, dar cetățeanul așteaptă, e și o promisiune pe care ați făcut-o dvs., ați câștigat acest mandat și dacă nu livrați rezultate, atunci cetățeanul o să-și pună întrebarea de multe ori – mai merită să aplic ștampila pe buletin atunci când voi fi chemat la alegeri?

Maia Sandu: Noi le-am promis oamenilor că în fruntea statului vor fi oameni onești și asta s-a întâmplat, pentru că în fruntea statului avem oameni onești – și în guvern, și majoritatea parlamentară, și șefi de ministere, de agenții. Asta nu înseamnă că s-a eliminat corupția la toate nivelurile în instituții, pentru asta avem nevoie de instituții puternice, care să prevină și să combată această corupție și reformăm și procuratura, și celelalte instituții, deci suntem și în proces de schimbare, de transformare a acestor instituții. În același timp, facem eforturi ca să combatem corupția, dar oamenii au această întrebare, și e o întrebare legitimă, faptul că nu au fost sancționați corupții mari, ei se ascund acum prin diferite țări, asta este întrebarea la care trebuie să răspundă procuratura și judecătorii, în special, judecătorii, pentru că există mai multe cauze în instanțele de judecată, sigur, trebuie să discutăm și despre calitatea dosarelor pregătite de procuratură…

Vocea Basarabiei: Probele care se acumulează…

Maia Sandu: Pentru că știm că unele pregătite în trecut nu au fost suficient de bune, dar știm că cel puțin de o vreme încoace se lucrează mai bine, nu vreau să spun că toți lucrează bine în procuratură, și acolo trebuie de făcut ordine, dar avem totuși dosare pe care se lucrează mult mai serios. Și iată primă întrebare a cetățeanului este – de ce nu sunt sancționați încă cei care fac parte din corupția mare, cei care au furat țara de miliarde? Și iată aici răspunsul – instanța de judecată lucrează, dar lucrează de foarte mulți ani și nu știm câți ani vrea să mai lucreze, și nu știm dacă se lucrează, în general, pentru că uneori nici ședințe de judecată nu se stabilesc. Și doi: cetățeanul are și problemele personale cu care se confruntă la nivelul de regiune acolo, cu procurorul, cu judecătorul și uneori ei povestesc niște povești de groază despre cum procurorul și judecătorul fac echipă comună pentru a proteja…

Vocea Basarabiei: Procurorul, judecătorul, comisarul de poliție…

Maia Sandu: Cu comisarul este mai simplu, pentru că, dacă există probe, atunci guvernul poate interveni direct și schimba comisarul. Deci, aici nu este ca în cazul judecătorului și procurorului, pentru că aici este independență și deja depinde de CSM, de CSP, de organele de autoadministrare, cum ele funcționează și dacă vor să rezolve problema. În situația în care nu ai CSM, în situația în care iată și CSP-ul e cu mandat nu deplin, atunci evident că lucrurile nu se întâmplă. De asta avem nevoie de CSM și de asta insistăm ca CSM-ul să se creeze, a durat procesul de evaluare, iată, se încheie în aceste zile, haideți să mergem la următoarea etapă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.