VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu despre aderarea R. Moldova la NATO: „Există o discuție serioasă dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”

Președinta Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu pentru Politico că are loc o „discuție serioasă” despre capacitatea de apărare a Republicii Moldova și despre o posibilă aderare într-o „alianță militară mai mare”.

„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare“, a spus Maia Sandu. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a insistat președinta R. Moldova, care anterior a solicitat aliaților sisteme antiaeriene și sprijin financiar pentru Republica Moldova, în contextul în care războiul rus în Ucraina continuă.

Potrivit sursei citate, în răspunsul său, președinta a avut grijă să nu menționeze numele NATO, dezagreat de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Sandu, împreună cu alți lideri, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de externe moldovean a participat la o reuniune ministerială NATO.

La acea reuniune, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv prin furnizarea de instruire pentru forțele de apărare moldovenești.

Sursa citată scrie că cel mai evident obstacol în calea integrării în continuare a Republicii Moldova este prezența soldaților ruși pe teritoriul țării, în regiunea separatistă Transnistria.

De asemenea, Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic ca fiind sub sfera sa de influență. Cu toate acestea, Republica Moldova Moldova s-a aflat periculos de aproape de conflictul care a început acum aproape un an după ce au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării, iar atacurile rusești împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au lăsat fără curent și Republica Moldova.

Dar Sandu respinge orice percepție conform căreia mișcarea Moldovei de a-și consolida apărarea – fie prin creșterea propriei capacități militare, fie prin stabilirea unor relații mai strânse cu alți aliați – este provocatoare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova este cea care a pornit un război împotriva vecinilor săi”, a spus șefa statului. „Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și să nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”.

Menționăm că în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Maia Sandu a declarat că R. Moldova rămâne extrem de „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare.

Citește și:Maia Sandu la Davos: „Propaganda și dezinformarea sunt mari probleme în țara noastră”

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.