VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu: Decizia referendumului pro-UE va obliga, prin Constituție, toate partidele să respecte voința poporului

Toate partidele din R. Moldova și toată societatea va fi obligată să respecte rezultatele referendumului din toamnă privind integrarea europeană, după ce acest obiectiv se va regăsi în Constituție. Este declarația șefei statului, Maia Sandu, care, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că după plebiscitul din toamnă R. Moldova va avea o consecvență și o certitudine de realizare a planului integrării într-un termen mult mai restrâns.

„Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și jumătate înapoi. Nu mai vrem să mai așteptăm 30 de ani. Vrem să avem certitudinea păcii și de asta trebuie să fim hotărâți, să nu ne speriem, să nu ne împiedicăm și să conștientizăm că este șansa noastră pentru dezvoltare. O dată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toata clasa politică va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea consecvență în realizarea acestui plan și vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen restrâns”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului speră, la fel, că magistrații de la Curtea Constituțională vor da undă verde pentru propunerea ca referendumul să fie organizat în aceeași zi cu scrutinul prezidențial.

„Noi avem o singură dorință, să avem o participare cât mai mare. Este o decizie importantă pentru viitor. Moldova va trece printr-un moment de cotitură. Și este important să conștientizăm această oportunitate, dar și necesitatea de a pune umărul. Referendumul din toamnă despre aderarea la UE va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii, va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție. Suntem în fața unei oportunități istorice. De aproape trei decenii vorbim de integrare europeană și vedem sprijinul cetățenilor în sondaje. Pentru prima dată s-a spus clar despre ideea integrării la sfârșitul anilor 90, după care și guvernarea din 2005 și guvernările care au urmat au susținut. Nu este o idee nouă. Ne dorim cu toții acest lucruri. Am avut discuții cu mai multă lume. Am organizat în jur de 20 de runde de consultări unde au participat 500 de oameni. Voi continua discuțiile în următoarele săptămâni. Toate lumea își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Am avut discuții și cu partidele politice. Aceste proiect de țară este unul care unește societatea și proiectul care poate să ne asigure un viitor pașnic și prosper”, a mai declarat Maia Sandu.  

Maia Sandu a făcut apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis și să fie pornite activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă.

„Pacea este garantată în Uniunea Europeană, în toate statele membre UE, oamenii se bucură de pace. De aici și încrederea mea că cetățenii Republicii Moldova vor ca statul nostru să devină membru al UE, pentru că toți cetățenii își doresc pace aici în Republica Moldova. poate doar cu excepția câtorva slujitori ai Kremlinului, dar în mare, mare majoritate, cetățenii noștri vor pace. UE în primul rând este un proiect de pace și așa putem să consolidăm pacea, putem să asigurăm pace prin aderarea la UE”, a mai spus Maia Sandu.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.