VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Maia Sandu de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: „Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură competitivă”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi, 27 noiembrie, cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, un mesaj prin care și-a exprimat aprecierea față de oamenii care lucrează în acest domeniu. Totodată, în semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol, șefa statului a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru opt lucrători din domeniu.

„Le mulțumesc tuturor fermierilor, mari sau mici, pentru munca pe care o fac. Ei nu doar își hrănesc familia, comunitatea și țara - ei asigură cu locuri de muncă sute de mii de oameni din satele noastre. Mulțumesc și celor care muncesc în industria de prelucrare, iar pe antreprenorii din această ramură îi încurajez să aplice tehnologii inovative și prietenoase mediului, pentru a aduce un produs gustos și sănătos pe masa consumatorului”, a menționat șefa statului în mesajul său.

Președinta Maia Sandu a subliniat că, în acest an dificil pentru toți, inclusiv pentru agricultori, autoritățile au venit cu mai multe măsuri de sprijin pentru sector. Fondul de subvenționare în agricultură a crescut la 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde în 2021, și a fost îmbunătățit mecanismul de alocarea a subvențiilor. A crescut accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere și migranții reveniți care vor să dezvolte afaceri agricole, și au fost majorate subvențiile pentru sectorul zootehnic. La fel, fermierii au beneficiat de compensarea accizei la motorină. Uniunea Europeană, de asemenea, a susținut producătorii agricoli din țara noastră și, pentru a compensa pierderea piețelor din est cauzată de războiul din Ucraina, a majorat cotele de export pentru șapte produse agricole din Moldova. 

„Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură rezilientă la schimbările climatice și competitivă. Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii”, a menționat șefa statului în mesajul adresat agricultorilor.

În semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol, Președinta Maia Sandu a semnat, la 25 noiembrie, un decret prin care a conferit distincții de stat pentru un grup de opt lucrători din domeniu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.