VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu cere sisteme de apărare antiaeriană de la NATO. „Este necesar pentru R. Moldova și pentru întreaga regiune”

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a cerut sisteme de apărare antiaeriană NATO în cadrul unei sesiuni de discuții la Conferința de Securitate de la Munchen, la care a participat și secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg. „Este clar că neutralitatea nu ne poate apăra”, a spus Maia Sandu, transmite Digi24.

„Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitatea unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent”, a declarat preşedinta Republicii Moldova la Munchen, în prezența secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.  

„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina, este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a făcut această remarcă în urma unei întrebări venite din partea unui parlamentar ucrainean.

„Una dintre retoricele propagandei ruse este că neutralitatea înseamnă că țara nu trebui să-și întărească sectorul de apărare, ceea ce nu are niciun sens. Nu se pune problema schimbarea neutralității, dar, cu siguranță, Republica Moldova ar trebui ajutată să-și consolideze sectorul de apărare şi să fie parte din noua arhitectură europeană de securitate.”

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că agresiunea rusă împotriva țărilor europene trebuie oprită.

„Când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta, că Rusia nu va continua să invadeze Ucraina. Trebuie să rupem cercul de agresiune rusă împotriva țărilor europene”, a spus Stoltenberg.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.