VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Mai mulți studenți basarabeni din București au comemorat victimele protestului din 7 aprilie 2009

Mai mulți studenți din București au organizat o scurtă acțiune de comemorare a victimelor protestelor violente din Chișinău din 7 aprilie 2009. Evenimentul a avut loc în fața sediului Ambasadei Republicii Moldova în România, iar acțiunii Organizației Studenților Basarabeni din București s-a alăturat și șeful misiunii, Victor Chirilă.

„Colaboratorii Ambasadei și participanții la flashmob au aprins lumânări în memoria victimelor din aprilie 2009, au depus flori şi au ţinut un moment de reculegere în onoarea lor. Duminică, 7 aprilie 2024, se împlinesc 15 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, soldate cu sute de tineri maltratați în comisariate, inclusiv decedați, urmare manifestaţiilor de protest a acestora care și-au exprimat nemulțumirea față de victoria comuniștilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”, se arată într-un mesaj al Ambasadei R. Moldova la București.

Un raport al Asociații „Promo-LEX” arată că, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, care au fost arestate, maltratate și închise în izolatoare, iar patru tineri au decedat în condiții misterioase.

Trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat, urmare a evenimentelor din aprilie 2009.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova în 10 cauze cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009, iar alte câteva zeci de cereri mai erau în curs de examinare. În cazul tânărului Valeriu Boboc, ucis în centrul Chișinăului, Înalta Curte de la Strasbourg a acordat în 2022 părinților acestuia suma de 50 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Guvernul R. Moldova și-a recunoscut vina în cel puțin 12 cazuri ajunse la CEDO, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.