În primăvara anului curent, 622 de comunități rurale vor primi resurse agricole esențiale, cum ar fi seturi de semințe pentru legume, tuberculi de cartofi pentru sămânță și furaje pentru bovine. Resursele, evaluate la circa 1 milion de dolari, sunt finanțate de două proiecte implementate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Asistență agricolă de urgență este destinată pentru fermierii mici și gospodăriile rurale vulnerabile care se confruntă cu efectele secetei din 2022 și ale crizei din regiune. Ajutorul este oferit de către FAO în Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Guvernul Japoniei și Guvernul Elveției.
Ajutorul va ajunge la 12 000 de beneficiari vulnerabili care au nevoie urgentă de sprijin. Astfel în opt raioane vor fi distribuite seturi de semințe de legume printre care: Soroca, Hîncești, Orhei, Cantemir, Rîșcani, Florești, Edineț și Drochia.
În cinci raioane vor fi distribuiți tuberculi de cartofi: Orhei, Cantemir, Ștefan Vodă, Edineț și Rîșcani; iar patru raioane vor primi furaje pentru animale: Cimișlia, Fălești, Ștefan Vodă și Șoldănești.
Seturile de semințe de legume vor fi distribuite în luna februarie, la începutul sezonului de plantare. Planificat pentru cultivare la scară mică, fiecare set acoperă producția de legume în sere cu suprafețe de la 50 la 1 000 m² și include o selecție de semințe de roșii și castraveți, îngrășăminte, difuzoare de feromoni și tăvi celulare pentru producția de răsaduri. Adițional, aproape 8 000 de gospodării vor primi fiecare câte 50 de kg de tuberculi de cartofi pentru sămânță, suficienți pentru a acoperi o suprafață de 200 m².
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a apreciat inițiativa: „Suntem recunoscători pentru sprijinul partenerilor noștri internaționali în abordarea nevoilor urgente ale familiilor vulnerabile din mediul rural. Acest program este o dovadă a angajamentului nostru continuu de a atenua efectele provocărilor actuale cu care se confruntă sectorul agricol, în special fermierii mici.”
Pe lângă distribuția de resurse agricole, FAO va instrui fermierii în utilizarea tehnologiilor inteligente climatic și în activități practice generatoare de venituri, care vor include în rândul beneficiarilor și 200 de femei producătoare agricole. Această abordare comprehensivă va asigura pe lângă răspunsul la nevoile agricole imediate, sustenabilitate pe termen lung și acces la piețe de desfacere.