SUA, Marea Britanie, Franța, Canada și alte țări au anunțat duminică că au evacuat personalul ambasadei din Sudan, în timp ce alte țări s-au grăbit să-și pună cetățenii în siguranță, în timp ce luptele continuă în această țară, scrie Reuters.
Luptele care au început acum opt zile între armată și grupul paramilitar al Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan au declanșat o criză umanitară, au ucis 420 de persoane.
În timp ce oamenii încearcă să fugă din haos, țările au început să trimită avioane și să organizeze convoaie în capitala Khartoum pentru a-și retrage cetățenii.
C-130 Transport Aircraft from the Royal Jordanian Air Force are reported to have arrived back at Air Bases in the Capital of Amman tonight after being used to Evacuate Diplomats and Nationals from Sudan. pic.twitter.com/ReIy3Wq57t
— OSINTdefender (@sentdefender) April 23, 2023
Autoritățile americane au comunicat că cel puțin 100 de persoane au fost scoase din Sudan cu trei elicoptere, duminică dimineață, operațiunea fiind „rapidă și fără probleme”. Ambasada SUA din Khartoum este acum închisă.
Autoritățile britanice au evacuat de asemenea, pe calea aerului, diplomați britanici și familiile acestora, în cadrul unei operațiuni care a fost descrisă „complexă și rapidă”. Ministrul de externe James Cleverly a declarat că opțiunile de evacuare a cetățenilor britanici rămași în Sudan sunt „limitate”.
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că un avion a sosit în Djibouti, iar în aeronavă se aflau cetățeni francezi inclusiv delegația Uniunii Europene la Khartoum, dar și alte naționalități. Armata Germaniei a transmis că primul dintre cele trei avioane a părăsit Sudanul, cu destinația Iordania, cu 101 de persoane la bord. Italia și Spania au evacuat cetățeni – misiunea spaniolă a inclus cetățeni din Argentina, Columbia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Mexic, Venezuela și Sudan.
Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat că guvernul său și-a evacuat personalul diplomatic.
Egipt, India, Nigeria și Libia au fost printre țările care au spus că lucrează pentru a-și aduce oamenii acasă.
Conexiunea la internet a fost întreruptă aproape total în Sudan, ceea ce ar putea împiedica serios coordonarea ajutorului pentru cei blocați în Khartoum și în alte orașe.
Luptele au izbucnit în Khartoum și în alte regiuni ale țării pe 15 aprilie, la patru ani după ce autocratul Omar al-Bashir a fost răsturnat.
Sute de oameni au murit și alte câteva mii au fost răniți în luptele din ultima perioadă. Bombardamentele din Khartoum și din alte părți ale țării au întrerupt alimentarea cu energie electrică și accesul la hrană și apă pentru o mare parte a populației.
Mai multe încetări a focului care aparent fuseseră convenite de ambele părți au fost ignorate, inclusiv pauza de trei zile pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care a început vineri.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că luptele au dus la peste 400 de oameni și mii de răniți. Se crede că numărul morților este mult mai mare, deoarece oamenii nu au acces la ajutor medical, în condițiile în care majoritatea spitalelor din oraș au fost forțate să se închidă. Incendii şi explozii au zguduit capitala şi suburbiile ei din nou duminică, zonele fiind survolate de avioane de luptă, potrivit martorilor.
ONU a avertizat că până la 20.000 de persoane – majoritatea femei și copii – au fugit din Sudan pentru a căuta siguranță în Ciad.