VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai multe oportunități pentru vârstnici: Moldova pornește un program de îmbătrânire activă

În Republica Moldova în continuare sunt mulți vârstnici care nu participă la procesul decizional la nivel comunitar, deși au o experiență acumulată o viață și pot fi de folos, a menționat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, la o conferință de presă la care a prezentat un program de promovare a îmbătrânirii active, demne și sănătoase.

Programul, elaborat cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, este prevăzut pentru anii 2023-2027 și oferă mai multe oportunități pentru vârstnici.

Ministrul a comunicat că în ultimii șase ani ponderea populației cu vârsta mai mare de 60 de ani a crescut cu 4%. Aproximativ 24% din populația Republicii Moldova are vârstă de peste 60 de ani. O estimare arată că după anii 2030-2040 mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova va avea vârsta de 50 și 50+ ani. Este o nouă realitate demografică care deja bate la ușă, notează IPN. Preocuparea numărul unu a Ministerului Muncii și Protecției Sociale este să asigure un trai decent pentru toți vârstnicii din Republica Moldova.

Alexei Buzu a afirmat că acest program își propune să se implice mai mulți vârstnici în activități sportive. Vârstnicii vor putea să se autoorganizeze în grupuri de acțiune de voluntari, grupuri de acțiune civică, cercuri de interes, culturale, să frecventeze mult mai intens toate serviciile care sunt în comunitate, cum ar fi bibliotecă, teren sportiv, casă de cultură. Urmează să fie redefinite bunuri și servicii la nivel de comunitate care sunt prietenoase vârstnicilor și care urmează să încurajeze să se implice.

Ministrul a spus că o problemă care afectează vârstnicii este singurătatea. Foarte mulți vârstnici sunt sau se simt izolați de propria familie și de propria comunitate, de prieteni. Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă urmează să spargă cercul vicios al izolării. La fel, prin acest program vârstnicii vor fi ajutați să cunoască lumea digitală. Va fi mărit accesul acestora la echipamente digitale.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a declarat că este mândră că în Moldova va fi implementat programul de îmbătrânire activă și sănătoasă, pentru că un indicator important al nivelului de dezvoltare a unei țări este durata de viață a persoanelor din țară. Programul național de îmbătrânire activă și sănătoasă este o realizare foarte importantă.

Primul pas, deja făcut, este asumarea angajamentului. Următoarele etape vizează implementarea programului propriu-zis, susținerea financiară, expertiza tehnică. Și UNFPA este alături în asumarea acestui angajament.

Potrivit Niginei Abaszada, îmbătrânirea nu trebuie percepută ca o amenințare, ci ca o oportunitate. Ca parte a programului, vor fi create comunități care sunt prietenoase persoanelor în vârstă. Va fi format programul de mobilizare la nivel comunitar al populației vârstnice care dorește să îmbătrânească activ și să contribuie la dezvoltarea locală.

Programul a fost inițiat de către Ministerul Muncii și include o abordare multisectorială a fenomenului îmbătrânirii, astfel ca toate instituțiile statului să ia în calcul această tendința demografică și să vină cu măsuri concrete de răspuns de crearea a unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.