În cea mai mare parte a Greciei a plouat puțin sau deloc în ultimele luni, iar acum, în timp ce insulele țării se pregătesc să găzduiască un număr record de turişti în sezonul de vară, presiunea asupra rezervelor de apă rareori a fost mai mare, spun oficialii, fermierii şi oamenii de ştiință.
Cel mai mare rezervor de apă de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar broaştelor țestoase care navighează în apele sale puțin adânci şi noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în canalele de irigații goale, afectând recolta de cartofi prețioasă a insulei.
Mai la sud, pe insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii în ceea ce priveşte umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos, autorităţile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.
Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele virgine şi de apele turcoaz. Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitaţiile neregulate şi incendiile de vegetaţie, ameninţă viitorul celui mai important motor economic al ţării.
Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetaţie au început neobişnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să fie zăpadă. Cel puţin şase turişti, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce canicula a cuprins ţara.
Experţii climatici se tem că ce este mai rău abia urmează să vină. Lipsa apei este evidentă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20 000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare – şi uscate – părţi ale Mării Egee. Zeci de mii de turişti se adună zilnic pe ţărmurile sale în timpul verii.
Cele două rezervoare ale insulei au 220 000 de metri cubi de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut şi echivalentul a doar câteva zeci de bazine olimpice.
Autorităţile au asigurat trei unităţi portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabilă şi despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri şi piscine. Însă fermierii nu vor primi apă tratată şi vor trebui să se bazeze pe puţuri acvifere, care au fost contaminate însă cu apă de mare. Fermierii au declarat că această contaminare are loc atunci când puţurile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare în ele.
Stelios Vathrakokoilis cultivă faimoşii cartofi de Naxos, care sunt foarte apreciaţi în Grecia pentru gustul lor untos şi sunt produs protejat în UE. În acest an, producţia sa va fi mai mult decât înjumătăţită din cauza apei sărate pentru irigaţii, a declarat el. „Este o mare dezamăgire că noi, oamenii, nu am reuşit să anticipăm că schimbările climatice ne vor bate la uşă”, spune el, în timp ce câţiva muncitori culeg cartofi în apropiere.
Ţările mediteraneene, inclusiv Spania şi Italia, caută modalităţi de a-şi suplimenta rezervele de apă prin desalinizare, însă furnizorii au declarat că, în această vară, unităţile au fost în criză din cauza creşterii cererii.