VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Azi și mâine are loc prima sesiune din cadrul screeningului bilateral R. Moldova – UE în negocierile de aderare

La Chișinău este lansată azi prima sesiunea din cadrul screeningului bilateral dintre R. Moldova și UE, o analiză privind alinierea legilor naționale la cele ale Uniunii Europene. Etapa va dura aproximativ 18 luni și urmează să înceapă cu analiza capitolului „achiziții publice” din cadrul negocierilor.

Sesiunea, la care participă o delegație a Comisiei Europene, va avea loc miercuri și joi, fiind pentru prima dată când această etapă se desfășoară în statul candidat pentru aderare și nu la Bruxelles.

Pe lângă achiziții publice, până la sfârșitul acestui an, urmează să fie încheiate reuniunile de screening pe capitolele Justiție, Control financiar, Sistem judiciar, criteriul economic și reforma administrației publice.

Prima etapă a screeningului, care a fost una explicativă, s-a desfășurat în perioada februarie – mai. După reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere sau grupuri tematice. Documentul va evalua gradul de pregătire a R. Moldova, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor pe fiecare grup tematic.

În contextul lansării noii sesiuni de screening, la Chișinău se află și comisarul UE pentru Extindere, Oliver Varhelyi.

Amintim, Conferința interguvernamentală pentru începerea negocierilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova a avut loc în 25 iunie, la Luxemburg.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.