Termoelectrica anunță că este în proces de finalizare a procedurilor de reconectare, prin semnarea contractelor de furnizare a serviciilor de termoficare cu 12 instituții publice, printre care edificiile Parlamentul, Președinția , Comisia Electorală Centrală, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale și altele.
Acțiunea vine în contextul asigurării securității energetice a statului, prin micșorarea consumului de gaze naturale la nivel de țară și majorarea utilizării resurselor energetice alternative, inclusiv având în vedere asigurarea eficienței energetice și producerea energiei termice și electrice în cogenerare.
Termoelectrica menționează că complexul clădirilor instituțiilor publice respective dispun de tot echipamentul termotehnic necesar pentru consum de energie termică în cadrul Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică.
Astfel, clădirile sunt asigurate cu puncte termice individuale moderne și automatizate, cu control de la distanță și cu posibilitatea de reglare automată a temperaturii în funcție de parametrii setați și doriți, inclusiv în funcție de temperatura aerului exterior, ceea ce asigură un grad înalt de eficiență energetică.
Lucrările necesare privind reconectarea instituțiilor publice respective la SACET au fost executate în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (PIESACET I), Pachetul: Reconectarea instituțiilor publice la SACET Chișinău. Pachetul a presupus instalarea Punctelor Termice Individuale și reconstrucția rețelelor termice aferente pentru reconectarea la SACET a 44 de instituții publice.
Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 24 august, noi măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023.