VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Elevii din instituțiile de învățământ preuniversitar vor fi implicați în activitatea de bugetare participativă în școlile unde învață

Elevii din instituțiile de învățământ preuniversitar din R. Moldova vor participa la luarea deciziilor în repartizarea unei părți din bugetul școlii pentru problemele identificate în instituția unde învață.

Elevii vor fi implicați în identificarea necesităților și problemelor din școală, vor genera idei pentru soluționarea acestora, vor elabora proiecte, le vor vota și asista la realizarea lor. Acest instrument de educație și implicare civică a elevilor în viața instituției este parte a Programului „Bugetarea Participativă în Școli” (BP), realizat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În acest sens, în perioada anilor 2022 – 2024, Programul de bugetare participativă va fi pilotat în 10 instituții de învățământ preuniversitar din țară. Pentru realizarea acestuia, Asociația Promo-LEX a semnat un Memorandum de înțelegere cu Ministerul Educației și Cercetării și in Acord de Parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

Bugetarea participativă este o metodă autentică de luare a deciziilor democratice care dezvoltă înțelegerea bugetelor școlare, contribuie la dezvoltarea liderismului la elevi, direcționează fondurile către nevoile stringente și ideile inovatoare și îi ajută pe elevi să învețe democrația și implicarea civică.

În cadrul programului  vor fi eligibile să participe instituții de învățământ publice și private, din Republica Moldova, inclusiv instituții de învățământ secundar (gimnazii și licee), instituții de învățământ profesional tehnic (școli profesionale, colegii, centre de excelență),  instituții de învățământ special (instituție specială, școală auxiliară), precum și cele din stânga Nistrului, aflate în subordinea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Instituțiile vor fi selectate în baza unui concurs public. Pentru prima rundă de pilotare din anul 2022 vor fi selectate 5 instituții de învățământ. Pentru a doua rundă de pilotare, din anul 2023, vor fi selectate alte 5 instituții de învățământ.

Asociaţia Promo-LEX va oferi instruire și mentorat instituțiilor de învățământ participante,  va asigura documentarea și logistica implementării programului, precum și va susține financiar, în formă de granturi mici, școlile selectate. Totodată, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova va susține implementarea programelor de bugetare participativă în școli și va încuraja instituţiile de învăţământ să se implice în activitățile acestuia. La rândul său, CICDE va asigura implementarea etapei de votare în cadrul programelor de bugetare participativă în instituțiile de învățământ selectate pentru pilotarea programului

Experiența internațională în domeniu arată că implementarea programelor de bugetare participativă în școli oferă elevilor o experiență pozitivă de implicare civică, consolidează comunitatea școlară și relația între elevi și administrație, precum și dezvoltă un șir de abilități pentru participanți.

Pentru mai multe detalii despre program și formularul de participare, accesați ANUNȚUL.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.