VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Mai multe femei și persoane cu dizabilități vor fi angajate în câmpul muncii. Programul național pentru ocuparea forței de muncă, aprobat de Guvern

Rata de încadrare a femeilor în câmpul muncii va fi majorată cu 4%, în acest sens fiind preconizată dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor - creșe de tip familial, susținerea angajaților care crează creșe proprii, precum și extinderea ofertei de servicii de îngrijire a copiilor, la prețuri accesibile în toate zonele țării. În același timp, va fi extinsă rata de angajare a persoanelor cu dizabilități. 

Obiectivele sunt prevăzute în Programul național pentru ocuparea forței de muncă 2022-2026 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, aprobate, astăzi, 16 noiembrie de Executiv.  

O altă prioritate este reducerea ocupării informale prin reorganizarea Inspectoratului de Stat al Muncii, aplicarea măsurilor stimulatorii pentru a facilita trecerea agenților economici din sectorul formal în cel informal, reglementarea formelor de muncă non-standard, inclusiv a activităților sezoniere ale zilierilor, dar și sporirea gradului de conștientizare a efectelor negative ale muncii nedeclarate de către populație.

De asemenea, se pune accentul pe încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale, în acest sens fiind planificate mai multe acțiuni, între care: sporirea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile și măsurile active de ocupare a forței de muncă, stabilirea parteneriatelor cu organizații nonguvernamentale și angajatori pentru integrarea economică a acestei categorii de persoane.

Eficientizarea finanțării, digitalizarea și automatizarea serviciilor și a măsurilor de ocupare sunt alte puncte de reper ale Programului național pentru ocuparea forței de muncă pentru anii 2022-2026.

Potrivit Executivului, prin aplicarea acestor acțiuni se mizează pe reducerea deficitului forței de muncă calificate, cauzat de migrația externă excesivă, și pe creșterea numărului populației active și a oportunităților de angajare în mediul rural.

Costul implementării Programului se estimează la circa 274 milioane de lei, care vor fi acoperite atât din bugetul de stat, cât și din mijloacele partenerilor externi de dezvoltare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.