VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai multe acorduri cu CSI în domeniul energetic, denunțate. Parlicov: Nu mai sunt relevante

Patru acorduri care vizează cooperarea R. Moldova cu statele Comunității Statelor Independente (CSI) în domeniul energetic au fost denunțate de Executiv în cadrul ședinței din 2 august. Acestea au fost denunțate pe motiv că prevederile pe care le conțin sunt irelevante și inaplicabile în prezent.

Astfel, au fost denunțate Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele Comunității Statelor Independente în domeniul electroenergeticii, încheiat la Minsk la 14 februarie 1992; Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel
a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre ale CSI, semnat la Moscova la 25 noiembrie 1998, Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI, semnat la Moscova la 25 ianuarie 2000 și Hotărârea Consiliului șefilor de guverne ale statelor membre ale CSI privind stabilirea timpului unic pentru ridicarea indicelor de pe dispozitivele de evidență al energiei electrice, transportate prin linii interstatale de transmisiune electrică, semnat în 2006.

„Aceste acorduri nu mai sunt relevante odată cu decuplarea noastră de la sistemul energetic fost sovietic (UPS/IPS) și sincronizarea Sistemului de Energie Continental European al ENTSO-E cu sistemele electroenergetice ale
Republicii Moldova și Ucrainei. Nu mai are sens coordonarea în cadrul statelor CSI în domeniul electroenergeticii, nici asigurarea funcționalității în paralel a sistemelor, pentru că ele deja nu mai funcționează de facto în paralel. Nici acordul de tranzit, de putere și energie electrică între aceste state nu are sens”, a declarat Victor Parlicov în cadrul ședinței de Guvern.

Totodată, prevederile acestor acorduri nu mai sunt corelate cu agenda și direcțiile prioritare de dezvoltare a sectorului, de integrare a piețelor de energie în piețele Uniunii Europene.

De asemenea, Guvernul a mai denunțat un acord, de promovare a unei politici coordonate în domeniul tranzitării petrolului și produselor petroliere prin conducte magistrale, semnat în anul 1996. Pe teritoriul Republicii Moldova nu se află conducte destinate transportului/tranzitului de produse petroliere, respectiv calitatea de parte semnatară a Republicii Moldova este considerată irelevantă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.