VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Mai multă securitate energetică pentru R. Moldova”: Vestmoldtransgaz începe, de mâine, să opereze sistemul de transport al gazelor

Începând de mâine, 19 septembrie, 2023, Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană.

„Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova cât și pentru România”, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian.

Acesta susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale Republicii Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și R. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

În acest context directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățenii R. Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, din contra, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian.

Amintim că Transgaz România, de asemenea prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit, cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al R. Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

Menționăm că întreprinderea ”Vestmoldtransgaz” a fost desemnat operator provizoriu de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, potrivit unei hotărâri a ANRE.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.