VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Magistrații CSJ i-au permis ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, să părăsească temporar R. Moldova

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cercetat în dosarul „kuliok”, poate părăsi R. Moldova în perioada 28 ianuarie – 5 februarie. O decizie în acest sens a fost luată joi, 19 ianuarie, de către magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Magistrații CSJ au acceptat cererea avocaților lui Dodon care au solicitat ca ex-președintele R. Moldova să părăsească R. Moldova pentru a-și însoți fiul la un tratament de reabilitare, după ce a suferit de COVID-19, în România.

În cerere este indicat că Dodon urmează să plece împreună cu soția sa în România, localitatea Tîrgu Ocna. În acest sens, au fost prezentate copii ale documentelor medicale, referitor la recomandarea medicilor cu privire la cele indicate mai sus.

Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a solicitat să fie verificate circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții cât și respingerea cererii depuse de către apărători, deoarece aceasta nu întrunește prevederile legale și anume: nu au fost stabilite și dovedite circumstanțele personale excepționale ale inculpatului Igor Dodon, care ar face posibilă încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28 ianuarie-5 februarie.

Procurorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.

În cadrul ședinței de judecată, avocații ex-președintelui R. Moldova au solicitat recuzarea completului de judecători pe motiv că ar fi „vulnerabil”.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Atunci, Dodon a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a trimitis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și  organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Potrivit PA, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Procurorii susțin că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.

Dosarul „kuliok” în care Dodon este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Plahotniuc și Iarolov pentru a negocia cu Rusia, expediat CSJ

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.