VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MAEIE, despre planul lui Guțul de a deschide ambasadă la Ankara: UTA Găgăuzia nu este subiect de drept internațional

Evghenia Guțul a efectuat o vizită la Istanbul în cadrul căreia și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a Găgăuziei la Ankara, întrucât „pe teritoriul Turciei se află mulți găgăuzi”. MAEIE susține că UTA Găgăuzia nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state și califică „absurde” declarațiile bașcanul.

„Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova, iar țara noastră are deja o misiune diplomatică în Republica Turcia. UTA Găgăuzia nu este subiect de drept internațional. Drept urmare, regiunea nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state. Nu este pentru prima dată când sunt făcute asemenea declarații absurde, care, la modul practic, nu pot și nu vor fi realizate”, a declarat pentru Vocea Basarabiei serviciul de presă al MAEIE.

Nu este pentru prima oară când Evghenia Guțul face asemenea declarații. Anterior, acesta și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a UTA Găgăuzia în Federația Rusă, deși nici funcția ei și nici legislația națională nu îi rezervă vreun loc în gestionarea afacerilor externe ale Republicii Moldova.

Evghenia Guțul, susținută în campania electorală de Partidul declarat neconstituțional „ȘOR”, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie. La ceremonia de învestire au participat vedete din Turcia însă nu a fost prezent niciun reprezentant al puterii de la Chișinău și nici predecesoarea ei, Irina Vlah.

Totodată, conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru al Cabinetului de miniștri numit prin decret prezidențial, însă până în prezent, președinta Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta este desemnată membru al Guvernului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.