VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lovitură pentru actuala guvernare din Polonia. Opoziția, condusă de Donald Tusk, ar putea prelua puterea

Polonia se îndreaptă spre o schimbare majoră la nivel politic. Partidul Lege și Justiție, aflat acum la guvernare cu o majoritate fragilă în Seimul de la Varșovia, a pierdut puterea, cel puțin asta arată sondajele exit-poll organizate ieri în cadrul scrutinului parlamentar.

Sondajul la ieșirea de la urne a creditat duminică Partidul Lege și Justiție cu 36,8% din voturi, ceea ce i-ar aduce 200 de parlamentari în Seimul cu 460 de locuri, în prezent formațiunea, susținută în legislativ de alte partide de dreapta și deputați neafiliați, deține o majoritate fragilă de 232 de deputați.

Partidele de opoziție, conduse de Platforma Civică, de orientare liberală și condusă de fostul premier polonez și președinte al Consiliului European, Donald Tusk, ar urma să obțină împreună cu ”A Treia Cale” și ”Noua Stângă” 248 de locuri, Platforma Civică fiind creditată cu 31,6% din voturile exprimate.

Donald Tusk, în vârstă de 66 de ani, a jubilat după anunțarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor.

„Democrația a învins … Acesta este sfârșitul guvernului PiS”, a declarat politicianul în fața membrilor săi de partid.

PiS va avea, totuși, prima încercare să facă un guvern

Cu toate acestea, dacă rezultatele oficiale vor confirma exit-poll-urile, Tusk și aliații săi de centru-dreapta, a Treia Cale și Noua Stângă, ar putea fi nevoiți să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia de a forma un guvern.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că va da prima șansă partidului câștigător, sugerând că premierul Mateusz Morawiecki sau un alt lider al formațiunii încerca primul să formeze un guvern.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.