VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană

Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău, scrie RISE Moldova. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram.

Reporterul RISE a telefonat la un număr indicat în anunț, prezentându-se drept șomer originar din Bălți. Discuția a atins și probabilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, precum și „beneficiile” serviciului militar în armata rusă.

Totodată, a reuşit să afle ce funcţii le sunt propuse doritorilor de a fi militari prin contract în cadrul grupului de forţe ruse din stânga Nistrului, cu ce promisiuni sunt ademeniţi locuitorii regiunii, dar și cum se deosebesc condiţiile reale ale serviciului militar de cele din anunţuri.

ANUNTURILE

Ce functie as putea avea in armata? Eu sunt persoana civila, nu sunt militar…

— Ce aveti in vedere? Chiar credeti ca e doar cazul Dvs.? Va pare ca toti se nasc cu pusca in mana? Daca vrei sa inveti, atunci inveti. N-are nicio treaba ca sunteti civil! […] Acolo [in armata] exista functii de tintasi, mitraliori. Exista diferite functii…

Acesta este un fragment dintr-o discutie de jumatate de ora pe care reporterul RISE a avut-o, la mijlocul lunii iulie 2022, cu unul dintre cei care se ocupa de recrutarea persoanelor pentru serviciul militar in baza de contract in cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)din Transnistria, formatiune dislocata pe teritoriul nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene dupa razboiul din 1992.

În luna iulie, anunțul era distribuit locuitorilor regiunii transnistrene prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram.

Un alt anunț similar, dar cu un alt număr de telefon, reprezintă un poster. Acesta a fost transmis redacției de către un cititor RISE. Potrivit acestuia, anunțul a fost observat pe la mijlocul lunii iunie 2022 la una din stațiile de așteptare a transportului public din orașul Tiraspol.

Posterul înfățişează un bărbat în uniformă militară pe fundalul steagului rus cu mesajul: Serviciu militar în bază de contract, alătură-te și tu!

Acum patru ani, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, Rusia a fost îndemnată să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană „necondiţionat şi fără întârzieri”. Iar racolările pentru serviciul în cadrul GORT sunt condamnate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.