VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Locuitorii din Bubuieci și-au ales primarul. Candidatul PAS a câștigat alegerile repetate

Alegătorii din comuna Bubuieci l-au ales pe Percemlî Alexei, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate, la funcția de primar al localității. Conform datelor preliminare prezentate de Comisia Electoral Centrală (CEC). pentru el au votat 891 de alegători din cei 1 748 care și-au exercitat dreptul la vot. 

La alegerile de duminică a fost înregistrată o participare de 22,26% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului Electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Alexei Percemlî, candidat PAS a acumulat 891 de voturi, Igor Moraru din partea Partidului Liberal – 562 de voturi, Lilia Purteanu din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 112 voturi, Gheorghii Mocan din partea Partidului Comuniștilor – 83 de voturi, Alun Dodi din partea Partidului Schimbării – 55 de voturi și candidatul din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, Victor Grinco – 45 de voturi.

Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

Menționăm că după al doilea tur al alegerilor locale din noiembrie 2023, în comuna Bubuieci a învins, cu 50,75%, candidatul MAN, Leonid Umaneț. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că acesta nu ar deține diploma de studii medii de cultură generală, o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească pretendenții la fotoliul de primar, iar Comisia electorală de circumscripție Bubuieci l-ar fi înregistrat cu abateri. Astfel, a fost dispusă votarea repetată ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a lui Leonid Umaneț în cursa electorală. Candidatul și formațiunea pe care o reprezintă au condamnat aceste decizii, pe care le-au calificat drept politice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.