Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.
Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean vineri, 3 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă.
Decizia de a elimina din cursă concurenții electorali desemnați de partidul politic „Șansa” a fost luată în contextul contracarării atacului hibrid al Rusiei asupra R. Moldova. Potrivit premierului, procesul electoral este doar un element dintr-o schemă amplă de subminare a statalității și de amenințare a securității R. Moldova.
„Dacă cineva a crezut că vom fugi după toți purtătorii de sacoșe, a greșit. Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată, nu un partid”, a menționat Dorin Recean.
Dorin Recean a declarat că Rusia desfășoară un război hibrid cu tot arsenalul asupra R. Moldova, vrea să ne rupă țara, să ne-o divizeze, să alimenteze separatismul și să ne arunce în haos.
„Vreau să informez societatea despre un fenomen extrem de grav și toxic care se întâmplă la ora actuală în țara noastră. Planul Rusiei e să subordoneze R. Moldova prin atac constant, ei vor să ne rupă țara, să o divizeze, să alimenteze separatismul. Republica Moldova are sarcina și obligația să curme aceste tentative de a semăna haos și panică. Rusia nu poate intra cu tancul, dar intră cu crima organizată finanțată cu zeci de milioane de euro. Rusia desfășoară un război hibrid cu tot arsenalul asupra R. Moldova. Rusia vrea să deturneze procesul democratic și să submineze democrația (…) În ultimele luni, în premieră au început să cumpere alegerile la propriu, bani pentru candidați, bani pentru voturi, să cumpere funcționari publici (…). Federația Rusă prin grupul criminal a setat printr-un sistem complicat o rețea care să acopere 95% din țară. Pentru ca să limităm impactul acestei grupări criminale, 5 mii de oameni erau zilnic la datorie să prevină și să combată aceste acțiuni. Gruparea criminală doar și-a schimbat numele, dintr-un partid scos în afara legii, în alte formațiuni. Dar sunt exact aceeași oameni și aceleași metode. Acest grup criminal organizat atentează la securitatea țării”, a declarat premierul Dorin Recean.
Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat la 3 noiembrie că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați de oligarhul fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă și a altor grupări obscure.