VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

LIVE/Președinta R. Moldova și Președinta Comisiei Europene susțin o conferință de presă. UE oferă sprijin financiar de 250 mln euro

Conferința de presă comună a Președintei R. Moldova, Maia Sandu și Președinta Comisiei Europene, (CE) Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Potrivit unui anunț făcut anterior de reprezentanții CE în Republica Moldova, șefa Comisiei Europene va anunța un nou sprijin suplimentar din partea UE, pentru a ajuta cetățenii țării noastre să facă față crizei energetice. „Obiectivul este de a sublinia sprijinul UE pentru R. Moldova, una dintre țările cele mai afectate de consecințele războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

„Vizita dumneavoastră la Chișinău vorbește despre dialogul foarte bun și despre relațiile strânse ale R. Moldova cu Uniunea Europeană pe care le avem de o perioadă îndelungată, dar mai ales în ultimii doi ani în pofida perioadei dificile prin care trecem cu toții. O perioadă marcată de războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar care este un atac la adresa întregii lumi libere, care ne-a unit și ne-a făcut mai solidari ca niciodată (…) Ordinea globală, bazată pe dreptul internațional, a fost încălcată cu mult cinism și brutalitate de Federația Rusă la 24 februarie. Ucrainenii, astăzi, își apără cu arma în mână Patria, viitorul și libertatea. Milioane de copiii, femei, vârstnici și au găsit libertatea în alte țări. Noi i-am ajutat pe toți cei care au ajuns în R. Moldova din prima zi.

Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaștem anexarea teritoriilor sale din est de către Federația Rusă. Rămânem, totodată, convinși că este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și de solidaritate la nivel global pentru a forța Rusia să plece din Ucraina. Doar așa vom reinstala pacea”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a declarat că solidaritatea europeană este vitală. Șefa statului a mai menționat că „suntem hotărâți să avansăm pe calea aderării la Uniunea Europeană”.

„Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul democratic și pașnic”, a punctat Maia Sandu.

Președinta Comisiei Europene a anunțat că UE pregătește un pachet suplimentar de sprijin financiar în valoare de 250 mln de euro pentru a face față crizei energetice.

„100 de milioane sub formă de grant, 100 de milioane vor fi împrumut iar 50 mln sub formă de suport bugetar pentru compensarea costurilor ridicate la energie pentru populația vulnerabilă a RM”, a spus Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a mai spus că R. Moldova este parte a familiei europene și membrii familiei sunt ajutați în situații de criză.

Uniunea Europeană a oferit Republici Moldova, în luna august, alte 75 de milioane de euro pentru resurse energetice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.