VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate: CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a făcut mai multe declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat pentru a discuta „situația excepțională din justiție” și anume blocajele pe care judecătorii corupți din sistem le pun în calea curățării și funcționării justiției.

„Am convocat ședința CSS în legătură cu situația excepțională din justiție și anume în legătură cu blocajele pe care judecătorii corupți le pun în calea curățării și funcționării justiției. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Adunarea Generală a Judecătorilor de vineri, unde urmau să se aleagă membrii CSM. Din păcate, acest lucru nu a avut loc. Adunarea s-a desfășurat cu încălcări. Tot ce au reușit să arate judecătorii la acea adunare, este că unii judecători nu vor să facă justiție, dar să compromită justiția. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a transmis în declarațiile sale că judecătorii au de ales – să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției.

„Fie priviți dintr-o parte restaurarea dreptății, fie alegeți să faceți parte din procesele de curățare a justiției, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic și independent”, a punctat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai subliniat că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate, a căror voce și implicare sunt acum decisive. Ei trebuie să demonstreze că puterea judecătorului vine din integritatea sa.

„Avem nevoie de o justiție independentă de corupție, care să facă dreptate, pentru a reuși să construim o Moldovă europeană și să refacem încrederea oamenilor în justiție și în propria lor țară”, a conchis șefa statului.

În urma ședinței, membrii CSS au venit cu următoarele decizii și recomandări:

– Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.

– Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupție va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.

– Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem. 

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După ce timp de câteva ore, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM, până pe 28 aprilie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.