VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Dorin Recean: Vom crea cu partenerii europeni un Fond al Solidarității pentru consolidarea economiei și securității

Republica Moldova și partenerii europeni vor crea un fond al solidarității menit să consolideze economia și securitatea țării. Acesta a fost unul dintre subiectele discutat la Summitul Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a reunit 57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare.

La deschiderea evenimentului au fost prezenți prim-ministrul Dorin Recean, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, ministra pentru Europa și afaceri externe a Republicii Franceze, Catherine Colonna, ministra federală pentru afaceri externe, Annalena Baerbock, secretarul general de stat al Guvernului României, Mircea Abrudean, membrii Cabinetului de miniștri, reprezentanți ai organizațiilor financiare internaționale, diplomați.

Șeful Executivului, Dorin Recean a mulțumit participanților pentru solidaritatea și sprijinul oferit Republicii Moldova prin intermediul Platformei, care prezintă un angajament comun al țării noastre și a statelor membre ale UE față de democrație, dezvoltare și creștere economică. 

„Ne bucurăm de sprijinul dumneavoastră continuu, de parteneriatul și de prietenia sinceră, pe măsură ce ne angajăm în această călătorie transformatoare spre creștere economică și dezvoltare. O Moldovă mai bună înseamnă, de asemenea, o Europă mai bună pentru toți. Mulțumesc tuturor celor care se află aici pentru sprijinirea Ucrainei în lupta împotriva agresiunii rusești. Avem aici pace și securitate grație faptului că Ucraina luptă în acest război de injust. Din numele poporului Republicii Moldova vă spun bun venit. Prezența dvs. aici este o mărturie a solidarității și angajamentului pentru a susține democrația Moldovei și pentru susținerea economiei. Datorită sprijinului dvs. am reușit să rezistăm și să ne revitalizăm. Apreciez parteneriatul nostru valoros cu comunitatea internațională care sprijină Moldova, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Țara noastră se confruntă cu o inflație de 10%, după o maximă de peste 30%. Criza refugiaților a pus o povară grea asupra țării noastre, dar am făcut față. Economia a fost afectată de război, ne-am pierdut piețele de desfacere”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean în discursul său.  

De asemenea, Dorin Recean a precizat că, datorită suportului partenerilor europeni, Republica Moldova a înregistrat progrese majore în ceea ce privește fortificarea securității energetice, reorientarea lanțurilor logistice și a exportului produselor moldovenești în statele UE, precum și în consolidarea securității și apărării naționale. 

„Suntem pregătiți pentru iarnă, cu suficient gaz în depozite și o infrastructură îmbunătățită. Exportăm mai mult în UE, ne consolidăm securitatea și apărarea și continuăm să sporim investițiile în securitatea cibernetică. Republica Moldova nu se lasă intimidată de provocările lansate de Federația Rusă, suntem hotărâți să mergem pe calea creșterii economice și a dezvoltării”, a punctat premierul Dorin Recean.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.