VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană Oleg Horjan, eliberat din detenție. Reacția Chișinăului

Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, condamnat la patru ani și şase luni de închisoare pentru organizarea unui protest paşnic în centrul Tiraspolului, a fost eliberat din detenția ilegală. Miercuri, 7 decembrie, Biroul politici de reintegrare a anunțat că salută eliberarea lui Oleg Horjan din detenție.

Pe parcursul mai multor ani, „cazul Horjan” s-a aflat în vizorul Biroului, subiectul fiind abordat frecvent în cadrul negocierilor la nivelul reprezentanților politici, în timpul discuțiilor grupurilor de lucru pentru drepturile omului. Libertatea de opinie, evocată în ultima vreme de echipa de negociatori de la Tiraspol, e un drept pe care îl au toți cetățenii – inclusiv Oleg Horjan, Vadim Pogorlețchii, Victor Pleșcanov, Serghei Șișcov și alții, care continuă să fie deținuți ilegal în locurile privative de libertate din stânga Nistrului și din mun. Bender pentru „delict de opinie”. Biroul își reafirmă determinarea de a interveni cu toate formele de asistență posibile pentru a obține eliberarea din detenția ilegală a tuturor persoanelor care mai rămân acolo, fie pentru că au pledat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, fie au condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, fie au exprimat alte opinii ce intră în contradicție cu poziția factorilor de decizie de la Tiraspol”, se menționează într-un comunicat emis de Biroul politici de reintegrare.

În noiembrie 2018, aşa-zisa judecătorie supremă din regiunea separatistă l-a condamnat pe Horjan pentru acțiuni violente faţă de un reprezentant al puterii. Presa din regiune scrie că Horjan i-ar fi smuls epoleții unui milițian și l-ar fi agresat. În iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Oleg Horjan s-a aflat ilegal în închisoare, fiind condamnat de o instanţă neconstituţinală.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.