VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Legea bugetului asigurărilor sociale, rectificată: Ajutor de 1.500 lei pentru pensionari și 1.000 de lei pentru familiile cu micuți

Deputații au aprobat, în prima lectură, modificările la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022.

Legea modificată prevede că veniturile totale ale Bugetului asigurărilor sociale de stat au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și vor constitui 34,197 miliarde de lei. 

Totodată, au fost majorate  cu 1,155 miliarde de lei și cheltuielile totale ale BASS. Scontarea cheltuielilor a fost efectuată în baza analizei executării indicatorilor în semestrul I al anului 2022, precum și a dinamicii numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale.

Astfel, cheltuielile propuse includ mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acordarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a unui suport financiar în sumă de 1500 de lei pentru beneficiarii de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022 și care sunt domiciliați în Republica Moldova, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 de lei.

Cheltuielile includ și mijloace financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de 1000 de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).

De asemenea, se propune începând cu 1 octombrie 2022 majorarea până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an sunt prevăzute mai multe măsuri de suport a populației, inclusiv măsuri privind reducerea vulnerabilității energetice.

Menționăm că proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 a fost susținut cu votul a 54 de deputați și urmează a fi prezentat pentru dezbateri în plenul Parlamentului în lectura a doua.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.