Legalitatea deciziilor aprobate de Comisia Națională pentru Situații Excepționale în perioada stării de urgență, instituită în contextul războiului din Ucraina, va fi examinată de deputați. Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a înregistrat în legislativ un proiect prin care obligă CSE, după încetarea stării de urgență, să prezinte un raport despre toate măsurile aprobate.
Deputatul PAS susține că CSE va trebui să demonstreze forului legiuitor că, de la declararea stării de urgență din februarie 2022, toate deciziile luate au fost necesare și legale.
”Parlamentul trebuie să poată adresa întrebări suplimentare pentru a vedea dacă au fost necesare acele pârghii pe care le obține CSE în perioada stării de urgență. Astfel, proiectul de lege vine să impună o mai mare transparență în luarea deciziilor de către CSE, iar aceste decizii să fie dezbătute în spațiul public, iar legislativul să aibă acest control parlamentar despre legalitatea acestor decizii. Proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament astăzi și dezbătut în plen”, a declarat Lilian Carp.
Amintim că Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, ziua în care Ucraina a fost atacată de Rusia. De atunci, la fiecare două luni, măsura a fost extinsă de Parlament, la solicitarea premierului. Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile în data de 4 februarie.
Din componența Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale fac parte premierul, Dorin Recean, membrii cabinetului de miniștri, IGSU, CNA, PG, SIS, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și reprezentanții altor instituții strategice din țară.