Un grup de ONG-uri de media și juridice condamnă, la aproape trei săptămâni distanță, decizia autorităților centrale, din 29 decembrie 2023, prin care a fost impusă „sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor” care gestionează posturile TV cu licența suspendată. Decizia a fost luată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții.
Societatea civilă condamnă faptul că procedura legală stabilită de autoritățile centrale pentru sistarea activității posturilor TV și după încheierea stării de urgență a fost luată în lipsa unei hotărâri judecătorești.
„Organizațiile neguvernamentale semnatare își exprimă îngrijorarea în raport cu legiferarea noului mecanism de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, care presupune sistarea temporară a valabilității actelor permisive, în lipsa unei hotărâri din partea instanței de judecată. ONG-urile semnatare condamnă lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic și solicită autorităților să renunțe la astfel de practici. Subliniem că, până la data de 29 decembrie 2023, atunci când au fost aprobate măsurile restrictive, autoritățile au ținut în secret mecanismele juridice pe care intenționează să le implementeze, în pofida tentativelor din partea presei de a afla informații despre „pachetele legislative ce permit Executivului să gestioneze situația în afara stării de urgență”, se arată în declarație.
În document se mai spune că suspendarea licenței de emisie reprezintă o ingerință profundă în dreptul la libera exprimare.
„Până la apariția noului mecanism de sistare a actelor permisive ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, legea permitea suspendarea forțată a licențelor de emisie doar în temeiul unei hotărâri judecătorești, fapt ce reprezenta o garanție suplimentară a legalității deciziilor autorităților. Considerăm că pârghiile recent legiferate, deținute de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, au un potențial major de a fi utilizate în detrimentul libertății de exprimare a presei. Organizațiile semnatare solicită autorităților să asigure faptul că (1) orice restrângere a libertăţii de exprimare este admisă doar pentru protejarea unui interes legitim prevăzut de lege şi doar în cazul în care restrângerea este proporţională cu situaţia care a determinat-o, respectându-se echilibrul just dintre interesul protejat şi libertatea de exprimare, precum şi libertatea publicului de a fi informat, (2) respectarea condițiilor de consultare publică și implicare a actorilor relevanți în procesul de identificare a unor soluții legale și necesare”, se mai arată în declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Asociația Promo-LEX, Centrul „Acces-info”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova.
Decizia din 29 decembrie vizează companiile „Telesistem TV”, „Media Resurse”, „Archidoc Group”, „Media Pro Group”, „General Media Group Corp” și „Telestar Media”, care s-au ales cu licența suspendată în data de 30 octombrie 2023, în urma unei decizii a CSE. Potrivit Guvernului, suspendarea actelor permisive va fi în vigoare atâta timp cât va fi necesar pentru colectarea și examinarea informațiilor privind „neconcordanțele în ceea ce privește beneficiarii efectivi și indiciile potențialelor încălcări”.