VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

La sfârșitul lui ianuarie, activele oficiale de rezervă au depășit 4,6 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 4 602,70 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 128,53 milioane de dolari SUA în comparație cu 30 decembrie 2022, când acestea au însumat 4 474,17 milioane de dolari.

Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în mărime de 118,20 milioane de dolari.

A contribuit și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 38,70 milioane de dolari. S-au înregistrat și creditele în favoarea Ministerului Finanțelor, ECF (Extended Credit Facility) și EFF (Extended Fund Facility) tranșa IV, debursate de Fondul Monetar Internațional – 27,76 milioane de dolari.

Activele s-au majorat datorită veniturile din gestionarea rezervelor valutare în mărime de 11,23 milioane de dolari, dar și rezultatului net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă – 5,37 milioane de dolari. Au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții (1,62 milioane de dolari), potrivit IPN.

De asemenea, s-au înregistrat creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime 0,68 milioane de dolari. S-au înregistrat intrări nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (0,56 milioane de dolari), precum și alte intrări nete (1,96 milioane de dolari).

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 65,31 milioane de dolari. Scăderea este și rezultatul plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 10,60 milioane de dolari, precum și al plăților Ministerului Finanțelor în mărime de 1,64 milioane de dolari SUA.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.